Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Glazba

Izvještaj – Wooden Indian Burial Ground + The Degs: Želimo natrag u garažu

14.03.2018. Helena KezerićFoto: Lame.oh
Vrijeme čitanja: 3 minute

U jednom potpuno običnom tjednu dođe tako neki utorak koji nas izuje iz cipela. Koncert bendova Wooden Indian Burial Ground iz Portlanda i lokalnih snaga The Degs u Močvari bio je savršen primjer kakvog rocka nam treba više na našim prostorima.

Iskrena emocija, garažna buka, publika u ravnini s bendom i svi u jednom znoju. Na prvu ne zvuči nimalo glamurozno, ne zvuči kao nešto što bismo povezali s nekom slikom u svojoj glavi, ali rock nikad nije ni trebao asocirati na nešto čisto i blistavo, rock je upravo to čemu smo svjedočili jučer.

 Buka iz naših garaža

Skromna mlada zagrebačka četvorka The Degs zauzela je svoje mjesto pod reflektorom šank stagea i bez puno filozofije počela izvoditi pjesme s predviđene set liste. Inače, The Degs su nedavno objavili prvi album pod nazivom “Cliff Rocket”. Maleni prostor se u vrlo kratkom roku napunio do te mjere da su se posjetitelji penjali na drvene klupe i stolove. Da je bilo dozvoljeno, vjerojatno bi stajali i na šanku, sve samo da se vidi i osjeti malo garažne filozofije koju su dečki iz The Degs prostrli pred nas. Set lista od deset pjesama i glasno izmoljeni bis ostavili su publiku željnu još svirke, iako se jako dobro znalo da program još nije gotov. Imali smo prilike čuti i obradu kultnih Termita odnosno pjesme Vjeran pas, a po završetku bisa dečki su se zahvalili publici i napustili pozornicu.

wooden

Foto: Lame.oh

Wooden Indian Burial Ground

U opisu eventa upotrijebljen je vrlo zanimljiv opis ove trojke iz Portlanda. Netko je napisao kako im je zvuk siroviji od porcija sira u sirotištu, jasno mi je na temelju čega je ovakva metafora upotrijebljena. Bend zvuči sirovo i divlje uz, ne prstohvat, nego šaku psihodelije. Wooden Indian Burial Ground imaju taj bučni zvuk niske produkcije (što u ovom slučaju nije nešto loše) i lude pedale koje ih razlikuju od tipičnog garažnog benda. Energični su i prilikom njihovog nastupa bilo je vrlo prirodno gurati se nekontrolirano u masi. U jednom trenutku pjevač je ušao u publiku i razmahao se zajedno s pojedinim entuzijastima što je dalo koncertu posebnu notu. Osobno mi je došlo da se popnem na plafon od količine energije i odlične glazbe, ovo je bio jedan od onih trenutaka kada sam poželjela biti najgori poger u masi i stagediveat sa šanka u gužvu pred sobom.

wooden

Foto: Lame.oh

Utorak je prošao, a prošla je i srijeda. Koncert za nama ostat će u sjećanju, to je sigurno. Domaća scena ima novi bend koji grize i galami, bilo bi ih zgodno gledati bok uz bok s Kurvama u nekom skučenom prostoru, u organizaciji poput ove. Wooden Indian Burial Ground i The Degs svojom svirkom u Močvari dali su odličan primjer što je to garažni rock i koliko nam jako treba. Dajte nam male prostore gdje smo svi blizu, dajte nam da osjetimo tu glazbu i treštanje iz pojačala bez obzira na to koliko daleko ili blizu stojimo. Dajte nam koncert bez selfija s publikom, dajte nam koncert čija većinska publika nije onih sedam fotografa u prvom redu koji iščekuju najavljenu atrakciju. Želimo iskrenu emociju, želimo znoj i buku baš poput ove.

Zaključna riječ ovog koncerta zapravo je zahvala bendovima, organizatorima i klubu na porciji sirove buke i iskrene glazbe. Ne bi bio garažni rock da je drugačije.

(Visited 150 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.833 out of 5)

Komentari