Film

Je li Birdman već sada siguran dobitnik Oscara za najbolji film?

Foto: facebook.com/birdman movie
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/birdman movie
Foto: facebook.com/birdman movie

Iako nas od jedne od najnapetijih utrka za zlatne kipiće unazad nekoliko godina dijeli nešto više od deset dana, izgleda da se već sada može prognozirati koji bi se filmski naslov mogao izgovoriti na dodjeli nagrada u losanđeleskom Dolby Theatreu. Naime, na jučerašnjoj, 67. dodjeli nagrada Directors Guild of America, prestižno je priznanje odnio Birdman (2014) meksičkoga redatelja Alejandra Gonzáleza Iñárritua, pretekavši time Boyhood (2014) Richarda Linklatera, također jednog od ovogodišnjih favorita za titulu najboljeg filma. Ovo je ukupno treće priznanje Iñárrituovom posljednjem filmskom uratku dodijeljeno od strane nekog američkog filmskog saveza, uz već održane dodjele nagrada od Producers Guild Award te Screen Actors Guild Awards.

Ovaj nagradni hat-trick stoga se zaista može smatrati opravdanom prognozom za ovogodišnju dodjelu najprestižnije filmske nagrade. Tomu u prilog govori i činjenica da je u posljednjih 19 godina samo jednome filmu promakao Oscar za najbolji film, a koji je također ovjenačan istim trima nagradama poput Birdmana – avanturističkoj drami Apollo 13 (1995) Rona Howarda s izvrsnim Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Apollo je, unatoč tome što mu je Gibsonov Braveheart (1995) preoteo priželjkivani kipić, dobio Oscara za najbolju glazbu i najbolju montažu. Pobjedom na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, Birdman bi se uvrstio u niz filmskih uspješnica koje su si, osvojivši ovaj hat-trick, također priskrbile kipić za najbolje filmsko ostvarenje: Mendesov American Beauty (1999), Marshallov Chicago (2002), Jacksonov The Lord of the Rings: The Return of the King (2003), No Country for Old Men (2007) braće Coen, Hooperov The King’s Speech (2010) te Affleckov Argo (2012).

Foto: facebook.com/birdman movie
Foto: facebook.com/birdman movie

Unatoč ovomu itekako upečatljivom nizu, Birdman (s često izostavljenim podnaslovom The Unexpected Virtue of Ignorance) ipak nije uspio zaraditi nominaciju u kategoriji za najbolju montažu, što je pošlo za rukom svim gore navedenim filmovima-dobitnicima. To bi se moglo pripisati činjenici što su Iñárritu i njegov snimatelj Emmanuel Lubezki željeli stvoriti dojam kako je Birdman snimljen u samo jednom kontinuiranom kadru. Iako je zbog ove činjenice statistika za 22. veljače, noć održavanja dodjele nagrada u američkoj filmskoj metropoli, donekle narušena i dovedena u pitanje, ipak postoji jedan film koji se našao u istoj situaciji poput Birdmana i svejedno ugrabio zlatni kipić za najbolji film – Ordinary People (1980) Roberta Redforda na 53. dodjeli Oscara 1981. godine. Usprkos činjenici što je savez očito preferirao Iñárritua, Linklaterov as u rukavu bi ipak mogla biti činjenica što je Boyhood nominiran i za montažu.

Wes Andersonov The Grand Budapest Hotel (2014) i Birdman istovjetni su po broju dobivenih nominacija američke filmske akademije, njih čak 9, što je više od bilo kojeg drugog ovogodišnjeg natjecatelja (Boyhood ima, usporedbe radi, 6 nominacija). Iñárrituova komedija o bivšemu superheroju (čiju ulogu tumači izvanredni Michael Keaton, ovogodišnji pretendent za Oscara za najboljeg glavnog glumca) koji pokušava povratiti nešto od starog sjaja minule glumačke karijere bio bi, pod uvjetom da i osvoji Oscara za najbolji film, treći filmski uradak u posljednje četiri godine koji se osvrće na jedan od aspekata života u Hollywoodu i današnjoj (filmskoj) Americi općenito, uz prethodničke uspješnice poput The Artist (2011) Michela Hazanaviciusa i već spomenutog Affleckovog filma Argo. Sve ostale nominacije za ovogodišnju, 87. noć Oscara, koja će se održati za točno dva tjedna, 22. veljače u Los Angelesu, možete pronaći ovdje.

Be social

Komentari