Izvedbene umjetnosti

Mira Furlan i Leon Lučev igraju u “Jesenjoj sonati” u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Foto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Premijera Bergmanove “Jesenje sonate“, u režiji beogradske redateljice Ane Tomović, 12. siječnja otvorit će kazališnu 2017. u riječkom HNK Ivana pl. Zajca. Bergman je “Jesenju sonatu” napisao 1978. godine, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se nakon godina odsustva vraća u obiteljsku kuću. U njoj je čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine ljubavi. Charlotte je svojedobno, dvojeći između obitelji i umjetničkog poziva, izabrala pijanističku karijeru na koncertnim pozornicama diljem svijeta. No, Charlottin povratak pokrenut će cijeli niz neprežaljenih zamjeranja i neizgovorenih optužbi te razotkriti traumu obitelji koja se nepovratno izgubila u međusobnom optuživanju.

“Tumačiti Bergmanov tekst znači ukinuti racionalizaciju i postaviti sebe u ulogu promatrača koji zagledan u paradoks života pokušava odgonetnuti enigmu duše”, riječi su redateljice Ane Tomović, uz koju autorski tim predstave čine dramaturg Vuk Ršumović, inače redatelj višestrukog nagrađivanog filma “Ničije dete” na kojem je Tomović bila suscenaristica, potom dramaturginja Olga Damjanović, skladatelj Josip Maršić, scenografkinja Ljerka Hribar, kostimografkinja Momirka Bailović te oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

U predstavi o potrebi za ljubavlju i duboko kompleksnim odnosima u vrtlogu prešućivanih emocija, čiji je dramski predložak Ingmar Bergman pretočio i u kultni film, igraju Mira Furlan kao Charlotte (koju je na filmu glumila Ingrid Bergman), Marija Tadić u ulozi Eve, Jelena Lopatić u ulozi Helene te Leon Lučev, novi član ansambla Hrvatske drame riječkog Zajca, kao Viktor. Ova intimna drama igra na komornoj sceni tik do publike, prvo na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, a potom HKD-a na Sušaku. Reprize su na programu 13., 14., 16., 18., 19., 20., 21., 26. i 27. siječnja. Predstava se izvodi u dogovoru s društvom “Josef  Weinberger Limited, London”, u ime Zaklade Ingmara Bergmana. Partner projekta je Securitas.

Be social

Komentari