Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Film

“Ježeva kuća” otvara natjecateljski program 4. revije ‘Kratki na brzinu’

18.05.2017. Ziher.hrFoto: Kratki na brzinu press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Književni klub Booksa 18. svibnja ugostio je predstavnike medija i ljubitelje filma kojima su organizatori predstavili četvrtu Reviju kratkih filmova – Kratki na brzinu, koja će već tradicionalno započeti u Zagrebu 6. svibnja, a potom se nastaviti u Svetom Ivanu Zelini od 7. do 11. lipnja.

Program Revije predstavili su koordinatorica odnosa s javnošću Dora Biroš, koordinatorica festivala Ana Marija Marinov, programski direktor Zorko Sirotić te umjetnički direktor Toma Zidić koji s ponosom najavljuje najraskošniji i najveći program pripremljen do sada. Predstavljene su i dvije članice žirija ovogodišnje  Revije, a to su animatorica Martina Meštrović te mlada kantautorica i glazbenica Sara Renar. Predsjednica žirija bit će direktorica Innsbruck Film Campusa Evelin Stark, koja će s umjetnicama Martinom Meštrović i Sarom Renar odlučivati o pobjednicima.

U zagrebačkom Dokukinu KIC će se 6. lipnja predstaviti i ovogodišnji partner, međunarodni festival dokumentarnog filma Visions du Réel iz Švicarske. Nakon projekcije bit će moguće razgovarati s uvaženim gostima iz Švicarske, a kao posebni gost nam se pridružuje uvaženi producent i redatelj Nenad Puhovski, ujedno i direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

U Svetom Ivanu Zelini revijski program počinje 7. lipnja kazališnom predstavom “Struktura zaborava” koja je kao eksperiment na granici proširenog kina nastala u produkciji festivala Sedam dana stvaranja. Natjecateljski program se otvara 8. lipnja kratkometražnim animiranim filmom redateljice Eve Cvijanović „Ježeva kuća“ u kojemu je glas posudio Rade Šerbedžija, a autor glazbe je Darko Rundek.

Premda je ovogodišnja selekcija filmova bila vrlo izazovna, ujedno je potvrdila razvoj i kvalitetu hrvatskog kratkog filma. U glavnom natjecateljskom programu odabrana su 53 kratkometražna filma i pet finalista Croatian Short Pitcha.

Ovogodišnja selekcija nam je bila uvjerljivo najzahtjevnija i najteža ali time i najslađa. Dugo smo čekali ovakvo branje filmova i projekata. Kada kažemo da smo sretni i ponosni na hrvatski kratki film u ovome trenutku tada to stvarno nije kuriozitet već to mislimo zahvaljujući kolektivnoj energiji hrvatske kratkometražne scene u svojoj cijelosti.“ – izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor revije Kratki na brzinu.

Foto: Kratki na brzinu press

Kroz retrospektivu studentskih filmova imat ćete priliku zaviriti u genijalni um jednog od najznačajnijih živućih europskih redatelja i najvećeg švedskog uz Ingmara Bergmana – Roya Anderssona.  Program se ostvaruje u suradnji s Roy Andersson Productions, Švedskim Filmskim Institutom i Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj. Nakon projekcije Roya Anderssona, navratite u Galeriju Sv. Ivan Zelina i poslušajte „Late Night Film Talks”, gdje će sugovornici biti redatelj i bivši ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, te redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Pokrovitelji revije su Grad Sv. Ivan Zelina, Zagrebačka županija i Veleposlanstvo Švicarske u RH.

#

Revija hrvatskih kratkih filmova “Kratki na brzinu” je festival posvećen kratkoj filmskoj formi u svim njezinim žanrovima. Održava se 4. godinu za redom u Svetom Ivanu Zelini, a od prošle godine prvi dio festivala održava se i u Zagrebu. Od 2018. trebao bi postati međunarodni festival.

 

(Visited 223 times, 1 visits today)

Komentari