Glazba

Jimi Hendrix: Godišnjica smrti gitarističke legende

Foto: cannabistour.biz/
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.facebook.com/JimiHendrix
Foto: www.facebook.com/JimiHendrix

Bio je karakterističan po svojoj frizuri, sviranju gitare – gotovo svugdje – iza leđa, između nogu, ležeći na leđima, zubima, uz mnogo skandaloznih vizualnih efekata. Gradio je karijeru na kontroverzan način i postao jedan od najutjecajnijih svjetskih gitarista. James Marshall “Jimi” Hendrix, rođen zapravo kao Johnny Allen Hendrix, umro je na današnji dan 1970. godine. Prošlo je 44 godine,  no njegov utjecaj i talent nisu prestali odzvanjati svijetom. Za mnoge je najjednostavnije bio – gitarski genije.

Jedan od najpopularnijih glazbenika u povijesti rocka rođen je u Seattleu 27. studenog 1942. Ono što ga je izdvajalo od drugih je besprijekoran sluh i talent. Naime, Jimijevo gitarističko umijeće temeljilo se samo na osluškivanju zvukova i reprodukciji istih, jer note nije znao ni pisati ni čitati. Jimijev otac Al Hendrix podupirao je njegov glazbeni talent kupivši mu prvu akustičnu gitaru u vrijednosti od samo pet dolara, a godinu dana kasnije, zbog brzog napretka, i prvu električnu gitaru – Supro Ozark 156oS.  Svirati je počeo s 15.  Gitara je bila za dešnjaka, a kako je Jimi bio ljevak, prilagodio ju je sebi, tj. okrenuo je žice. Pravu karijeru započeo je ranih šezdesetih godina, prateći zvijezde na turnejama (Little Richarda i Tinu Turner), a 1966. se preselio u London da bi osnovao grupu The Jimi Hendrix Experience. Već sljedeće godine objavljivanjem albuma „Are you experienced“ stječe veliku popularnost u Europi. Vjerujući da je glazba njegova jedina religija, svoju je glazbu nazivao “electric church”. Njegova samouka glazbena inventivnost ostavila je dubok trag u svim glazbenim pravcima, posebice jazzu i bluesu. Kao svoje glavne utjecaje uvijek je navodio Muddyja Watersa, B.B. Kinga i Robert Johnsona.

Tijekom samostalne karijere, koja je trajala jedva četiri godine, Hendrix je promijenio nekoliko pratećih bendova, osnovao vlastiti studio u New Yorku te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. Izdao je ukupno šest službenih albuma u vrlo kratkom periodu („Are You Experienced?“ (1967.), „Axis: Bold As Love“ (1967.), „Smash Hits“ (1968.), „Electric Ladyland“ (1968.), „Band Of Gypsies“ (1970.), te „Cry Of Love“, objavljen posthumno 1971.) Unatoč kratkoj mainstream karijeri, ostao je jedan od najutjecajnijih gitarista u povijesti popularne glazbe i jedan od najslavnijih glazbenika 20. stoljeća.

Zna se da je posljednju noć Jimi proveo s djevojkom Monikom Daneman te da je pred spavanje uzeo mješavinu tableta za spavanje i alkohola, što je prouzrokovalo povraćanje u snu, a zatim i gušenje. Također su se pojavile spekulacije da ga je ubio menadžer jer je htio njegovo životno osiguranje. 

Posljednje riječi Jimija Hendrixa koje je zapisao noć prije smrti bile su: “The Story of life is quicker then the wink of an eye, the story of love is hello goodbye until we meet again”.

Prisjetite se najvećih hitova glazbenog genija:

Be social

Komentari