Knjige

Književni pregled tjedna: Četiri predstavljanja i sprovod

Foto: facebook.com/ Art&Literature
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tamo negdje između senzacionalne Noći muzeja, u ovaj su se tjedan smjestila i neka književna događanja na području Hrvatske. Tjedan iza nas obilovao je promocijama knjiga, čitanjem poezije, ali nas je šokirala i jedna smrt, a time i gubitak velikog imena slovenske književnosti.

Na samom početku tjedna, 25. i 26. siječnja u Zagrebu u knjižnici S.S. Kranjčevića mladi su književnici Jelena Zlatar i Denis Špišić predstavili svoje radove i znanje nastalo u sklopu CeKaPe-a, a time predstavili i samo njegovo djelovanje.

Zagrebački KSET otvorio je svoju scenu za prvi ovogodišnji Stiholoporter te ju je prepustio mladim pjesnicima, članovima Književne grupe 90+, čija je zrelost u pjesničkome stvaralaštvu mogla oduševiti publiku. Bez članske iskaznice, takozvane zelene iskaznice, događaju niste mogli pristupiti, a upad na njega iznosio je simboličnih pet kuna.

Ako produžimo malo i do Rijeke, 25. siječnja u 18 sati naša je teatrologinja Mani Gotovac u HNK Ivana pl. Zajca predstavila svoj novi roman Snebivaš me. Na promociji su sudjelovali i glumci Judita Franković, Robert Plemić i Jasmin Mekić, uz glazbenu pratnju Petra Kovačića na violončelu. Snebivati, za autoricu, istodobno znači i pretjerano se, namješteno čuditi, iščuđavati i skandalizirati, ali i zadiviti pojavom.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića ovaj je tjedan predstavljena knjiga Danas kada postajem pionir, prva znanstvena monografija o Savezu pionira Jugoslavije, njegovim ideološkim polazištima, djelovanju i mjestu u povijesti djetinjstva. Tako su se sve starije generacije koje su prisustovale događanju mogle prisjetiti svog polaska u prvi razred osnovne škole.

U Židovskoj općini Zagreb u Palmotićevoj 16, u utorak u 19 sati bilo je održano predstavljanje zbirke izabranih priča Kod nas u Auschwitzu glasovitog poljskog spisatelja Tadeusza Borowskog. Zbirka okuplja priče inspirirane autorovim zatvoreničkim iskustvom u nacističkim koncentracijskim logorima Auschwitz i Dachau tijekom Drugog svjetskog rata. Iako je proživio samo 28 godina života, Borowski je za sobom ostavio dovoljno kvalitetan opus djela da ga danas svrstaju među velikane poljske književne scene. Ulomke iz knjige čitala je Vlatka Bjegović.

Prije dva dana iznenadila nas je vijest o tragičnoj pogibiji velikana slovenske književnosti Aleša Debeljaka koji je iza sebe ostavio plodno i kvalitetno književno stvaralaštvo. Jutro, 29. siječnja, regiju je potresla vijest o automobilskoj nesreći u kojoj je u 54. godini smrtno stradao slovenski pjesnik, esejist i kritičar.

Zagrebački klub Velvet u srijedu je, 27. siječnja u 19 sati, otvorio vrata ljudima pozvavši ih na promociju knjige pjesama Aleksandra Huta Kona Padajući izbornik. Zbirka kazuje da je riječ o zrelom glasu, pjesnički istančanom koji jako dobro poznaje svoje pjesničke prethodnike. Jedan je od autora koji kroz poeziju izriče ono što se oko nas danas događa, proširujući i nadograđujući pjesničke horizonte svojih suvremenika i neposrednih prethodnika.

Uz autora, u ovoj večeri poezije i predstavljanju zbirke sudjelovale su i Jadranka Pintarić te Ana Brnardić. Bila je to jedna jako lijepa i kulturna pjesnička večer u srcu Zagreba.

Be social

Komentari