Glazba

Komentar: Grey Room zakuhao ovogodišnju koncertnu sezonu

Foto: Facebook.com/greyroomzgb Edit: Helena Kezerić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 5 minute

Sve je započelo uskršnjim svinjama petog travnja, kada su Svinje i Mrtvi Petak otvorili ovogodišnju koncertnu sezonu u Grey Roomu. Tada se još nije dalo naslutiti da će sezona u najdražoj zagušljivoj sobici nalikovati proljeću pred nama. U kratkom roku, poput perli na vratu grofice, nanizao se koncert za koncertom. Koncertna sezona se zatvara 27. lipnja Antitodorom, Fajruntom i Mrtvim Petkom, kao svojevrsnom alfom i omegom, šlagom na i, početkom kraja i krajem početka. Zmijom, koja je samu sebe ugrizla za rep.

Foto: Facebook.com/greyroomzgb
Foto: Facebook.com/greyroomzgb

Koncertnih sezona se svi vrlo rado sjećamo sa nekim razdraganim izrazom lica. Svirke su nagovještale vikende prohujale sa prvim jutarnjim vihorom, dio svoje male mladosti svatko je od nas ostavio u tom parku pod magnolijom. Sve sunčeve zrake tog nedjeljnog poslijepodneva sakrile su se u jedva primjetnu boricu pod zelenim okom i reflektirale se u pogledu kroz nestašni pramen kose.

Zidovi Greya također bi danima mogli pričati priče o energičnim svirkama, smrtonosnom pogu, divljačkim naguravanjima, potocima prolivene pive, sklopljenim prijateljstvima, instantnim ljubavima, nezaboravnim plesnim pokretima, pijanim nebulozama i najgorim uletima u svemiru. Živopisne slike i šareni razgovori krase tu malenu sivu sobicu, koja se vješto skriva od znatiželjnih lica iz dvorišta i hitrim korakom izmiće svakom sunčevom pogledu. Ponekad se sama sebi začudim jer mi ta mala, prljava i zagušljiva rupa bez zraka djeluje kao najdraže utočište, u kojem me vrijeme nikad neće pronaći, a jedina briga je dogovor oko toga tko će skoknuti do benzinske.

Foto: Facebook.com/ greyroomzgb Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr
Foto: Facebook.com/ greyroomzgb
Edit: Helena Kezeric/Ziher.hr

Često veselo oživljavamo uspomene vrijedne sjećanja, koje su obilježile godine iza nas, no valja se osvrnuti i na Godinu Gospodnju 2015. Tri smo pokore odradili, ostale su još četiri, kao stvorene za najvjernije grešnike. Otvorenje sezone, s već spomenutim akterima sam izostavila, ali su zato Saučešće, Pičke Vrište i Pasi nadoknadili sve što se u Greyu ikad moglo propustiti. Nakon velebnog koncerta uslijedilo je ukazanje polumrtvih, veoma mrtvih i onih na putu ka uskrsnuću. Fraktura Mozga je zajedno sa Dolibasijom i Planom B podsjetila kako njihovo pasivno stanje nije nimalo utjecalo na njihov status kod publike.

Foto: Facebook.com/greyroomzgb
Foto: Facebook.com/greyroomzgb

U subotu, 30. svibnja, zabavljat će nas riječki i dva zagrebačka benda. Cut The Cord, čija petrorka dolazi djelomično iz Rijeke, a djelomično iz Opatije, će Grey Roomu predstaviti svoj hardcore izričaj. Dečki su svojedobno proglašeni najboljim riječkim demo bendom, odnijeli su pobjedu na RiRock Festivalu 2013. godine i oduševili svojim demo izdanjem. Bend se trenutno nalazi u procesu snimanja prvog albuma, koji se s nestrpljenjem očekuje. Pravit će im društvo jednako tako žestoki female fronted bend Shin i jedan od bendova iz House Of Pablo kolektiva. Shin trenutno odrađuje nastupe van Zagreba i Lijepe Naše, a rado se sjećamo njihovog odličnog nastupa u Vintage Industrial Baru početkom travnja ove godine. Straight Outta Fridge će svojom funk rock hip hopom razbiti hardcore zvukove i unijeti dodatnu svježinu u žestoki line-up. Zadnji njihov nastup također se održao u Vintageu krajem travnja, a neko posebno predstavljanje nije potrebno jer sam HOP predznak već podrazuijeva kvalitetu i odličnost.

Foto: Facebook.com/greyroomzgb
Foto: Facebook.com/greyroomzgb

Program udara žestoko iz subote u subotu, pa će tako odmah sljedeća donijeti nastupe legendi punka, ali i benda koji bi se jednog dana vrlo lako mogao pronaći na tom putu. Voljeni Debeli Precjednik će još jednom uveseliti zagrebačku publiku svojim nastupom, još jednom ćemo posvjedočiti toj velikoj ljubavi između Zagreba i Osijeka. Beogradski Doghouse će ovim nastupom brojati svoj prvi u Zagrebu nakon ponovnog okupljanja. Bok uz bok ovih punk velikana stati će Fast Response, koji svojim skate punkom oduševljava iz dana u dan.

Foto: Facebook.com/greyroomzgb
Foto: Facebook.com/greyroomzgb

Organizatori poručuju – nema odmora, nema predaha. Odmah sljedeća, treća ‘grey subota’ po redu daje do znanja da se hardcore repertoar nastavlja. U goste će ovog puta, za promjenu, doći četiri odlična benda. Uz Deafness By Noise iz Samobora, splitski Stepped Out, zagrebački Stronghold i Upset iz Zaboka na muci će se zaista upoznati junaci. Ovo svojevrsno čeličenje će iz igre izbaciti najslabije, stoga ne dajte se smesti. Odustajanje ne dolazi u obzir, nakon ovakvih hardcore poslastica presječenih najdražom melodičnom pankerijom, slijedi zatvaranje sezone.

Foto: Facebook.com/greyroomzgb
Foto: Facebook.com/greyroomzgb

Sve je započelo punkom, punkom sve treba i završiti. Za proslavu živopisne, za razliku od prethodnih, mnogo dulje sezone u Grey Roomu, zadužene su snage iz Pule, Varaždina i Zagreba. Ljetnu stihiju, visoke temperature, gradsku pustoš, dolazak veće količine turista iz Istočne Azije i bankrot povodom odlaska na sve te predivne šarene festivale najavit će punk rock legende Antitodor, odlični mladi Fajrunt i Mrtvi Petak. Živi bili, pa umrli.

Ovogodišnja sezona u Grey Roomu postavila je ljestvicu vrtoglavo visoko, što znaći da se neizmjerno veselimo sljedećem proljeću jer očekujemo još više. Uz ovako bogatu sezonu evenata riječi pjesme Drugog Načina “Obećaj mi proljeće, vedra plava jutra” dobivaju širi spektar gledanja. Ono što je ove godine uvedeno kao novost i što je potrebno napomenuti svakoj zainteresiranoj duši, koja svojom pojavom želi pridonijeti sezoni u Greyu, jest činjenica da rezervacije karata putem e-maila više nisu moguće. Karte se kupuju osobnim dolaskom na blagajni od 22:00 sati, pa sve do isteka zaliha jer je njihov broj ograničen.

Grey Room je ovogodišnjom sezonom ispunio neočekivano. Pogrešno bi u ovom slučaju bilo reći da je sve više previše, jer uistinu nije. Neumjerenost i nezasitnost u ovom slučaju pozdravljaju se širokim zagrljajem. Na organizatorima je da nas sljedeće godine još jednom izuju iz cipela odličnim vikendima, vrtoglavim redovima za karte kroz cijelo subište do ulaza, znojnim pogovima, gacanjima u litrama pive i kratkim drijemanjima na kaučevima, dok kiša tjera noć s obzora. Do objave sljedeće sezone, imamo materijala za prisjećanje i prepričavanje. Vidimo se u Greyu!

Be social

Komentari