Istaknuto
25.03.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Što raditi online dok ste u samoizolaciji? Srećom, virus nije zahvatio online kulturu!

25.03.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Novih sedam domaćih i regionalnih singlova u borbi za tjednu pobjedu našlo se i ovog tjedna u Ziherovoj Novoj glazbi srijedom.

Istaknuto

KORONTENA: Što raditi online dok vlada korona?

25.03.2020. Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pandemija je možda uspjela zaustaviti svijet kakav poznajemo, no virus srećom ne napada online svijet. A ljudska vrsta, osim što je otporna i riješit će i ovaj virus, kao i sve prije njega, ona je i kreativna i domišljata. I dok ste savjesni (zbog drugih, ako ne zbog sebe) i vrijeme provodite u svojim domovima u samoizolaciji, vjerojatno će vam u jednom trenutku ponestati površina za čišćenje i ladica za razvrstavanje.

Upravo ćemo zato ovdje, na jednom mjestu, svakodnevno updateati razne opcije na koje naiđemo na internetu, a koje vam (nam) mogu skratiti vrijeme u izolaciji, ali i održati nas educiranima, kulturno nahranjenima i obogaćenima. Neke su free, neke se plaćaju, no sve su online i nema potrebe da u idućim danima uopće izlazite iz kuće. Pa krenimo!


Croatian film


Prva hrvatska online platforma koja nudi besplatne filmove – popularni ‘hrvatski Netflix’. Bacite oko ovdje. Na stranici vas čeka 135 kratkih hrvatskih filmova. Javite nam koji su vam filmovi bili favoriti!


Festival mediteranskog filma Split


Na Vimeo kanalu Festivala mediteranskog filma Split čekaju vas 22 filma koja možete ‘rentati’ za 2$. Nije puno, a probudit će vam nostalgiju za doba kada smo pohodili videoteke. Pogledaj što se kod njih nudi.


Volim dokumentarce


Ma tko ne voli?! 😀 Na ovoj stranici čeka vas poveći broj raznih dokumentaraca za ubijanje vremena dok ste kod kuće. Jednako tako u narednom periodu na stranici www.factum.com.hr uz kôd OSTANIDOMA svi zainteresirani mogu pogledati pet najgledanijih Factumovih dokumentaraca.


IDFA


International Documentary Film Festival Amsterdam omogućuje gledanje tristotinjak dokumentarnih filmova objavljenih između 1988. do 2019. Ponudu provjerite ovdje.


Trešnjevački seniori: zreli za umjetnost


Ovaj projekt nije rezultat pandemije, iako je završio otprilike u vrijeme kada je virus počeo izbijati, ali je zanimljivost koju vrijedi provjeriti. Projekt je iznjedrio knjigu i nekoliko kratkih filmova koje možete proučiti i pogledati ovdje.


Online kazališta


Zagrebačko kazalište Mala scena omogućuje online uživo praćenje svojih predstava, uz naknadu od cijene jedne ulaznice, a svakodnevno dijele priče i anegdote iz kazališta, što sve možete proučiti na njihovoj Facebook stranici. Prikazom snimke predstave Tko pjeva zlo ne misli na YouTube kanalu 24sata započela je korontenska suradnja dnevnih novina i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u kojoj svakodnevno izbacuju YouTube premijere kazališnih predstava. Snimke se najprije mogu pogledati u realnom vremenu s ostalim gledateljima, a kasnije ostaju na njihovom kanalu ukoliko niste stigli uloviti termin u kojem ih izbacuju. Toj se akciji priključilo i Zagrebačko kazalište mladih koje svojoj publici nudi i opciju biranja predstava koje će izbaciti.


NASA-ina galerija fotografija i videa


Nasa je 2017. godine otvorila pristup svojim svemirskim fotografijama, videima i snimkama, a ovo vrijeme kontemplacije je savršeno za podsjetiti se koliko smo male točke u široj slici svemira. Ali samo pozitivno i lijepo uz pomoć NASA-ine zvjezdane galerije!


Google Podcasts


Treba li ovo pobliže objašnjavati? Podcast sadržaja ima za samoizolaciju do kraja čovječanstva (što će biti za jako puno milijuna godina, bez brige), a Google Podcasts ih drži na jednom mjestu. Prošvrljajte, otvorite umove i sigurno ćete pronaći nešto i za najizbirljiviji dio svoje osobnosti.


Virtualni muzejski sadržaji


Pariški muzeji daju pristup 150 tisuća svojih slika, koje se ne mogu samo pogledati, već i skinuti, a epidemija je i brojne svjetske muzeje potaknula na otvaranje svojih virtualnih vrata posjetiteljima diljem svijeta bez da se mrdnu iz fotelje.


Začarana močvara FB live sessions


Glazba nam i dalje može uljepšavati dane, a za to se pobrinula Začarana močvara svojim live koncertima na svojoj Facebook stranici.


Online stripovi


Sad imamo savršenu izliku za malo eskapizma, a jedan od kvalitetnih načina urona u tu gorko-slatku aktivnost je pročešljati bazu online stripova ovdje i ovdje.


Online kolegiji na Ivy Leagueu


Škola na Trećem i raznoraznim yammerima, Google Teams-ima i Loomenima možda je zavladala obrazovnim sustavom Hrvatske, ali ako su vaši obrazovni ukusi istančaniji, sveučilišta Ivy Leaguea sada nude svoje brojne online kolegije besplatno.


Svjetske radio postaje


Rad od kuće možete si upotpuniti radio valovima različitih svjetskih radio postaja koje možete pronaći ovdje.


SciHub – dom eseja i znanstvenih radova


Iako su obrazovne ustanove fizički zatvorene, nisu svi rokovi odgođeni. Ukoliko vam treba prostor na kojem ćete pronaći inspiraciju za taj seminar koji odgađate ili diplomski rad koji biste trebali izbaciti do ljeta, ova stranica vam je najbolji prijatelj. Ali ne morate biti student da se bacite u istraživačke vode.

Ako i nakon ovog popisa niste uspjeli pronaći načina kako kvalitetno ispuniti svoje vrijeme, ne očajavajte! Ekipa kulturne redakcije Radio Studenta se pobrinula da svatko pronađe nešto za sebe – učlanite se u Facebook grupu Umjetnost dolazi vama i ostavite zadivljeni informacijama koje su nam svima odjednom dostupne. Čitajte, istražujte, budite sumnjičavi, otkrijte neku novu kreativnost i najvažnije od svega – ostanite kod kuće!

(Visited 436 times, 255 visits today)

Komentari