Film

Kreće 7. STIFF: Najbolje od studentskog i debitantskog filma u Art-kinu

stiff
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sedmi STIFF – jedini međunarodni filmski festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu i ove godine, od 26. do 29. studenog, donosi najbolje od svjetske produkcije recentnog studentskog i debitantskog filma. Zbog posebnih epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, za sve koji ove godine ne mogu doći u Art-kino, STIFF je osigurao online projekcije filmova koje će se prikazivati na mrežnim stranicama festivala.

Organizatori ističu da u četiri dana festivala jedanaest programskih blokova vodi kroz najrazličitije teme, a obuhvaćaju igrane, animirane i dokumentarne filmove iz ukupno dvadeset zemalja – od Brazila do Australije, Estonije, Norveške i naših susjednih zemalja, uz neizostavan dio domaće studentske filmske produkcije.

Zvukom o svijetu oko nas

Tom prigodom na veliko platno Art-kina stiže finalist za studentskog Oscara, hrvatsko-belgijski igrani film „Pečat“ redatelja Lovre Mrđena s pričom o izbjeglici suočenim s hladnom birokracijom strane zemlje, s kojim se i otvara ovogodišnji STIFF u Art-kinu, 26. studenog u 18 sati. Iz susjedne Srbije stiže još jedan film nagrađivanog mladog redatelja Nikole StojanovićaŠerbet“, nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji studentski film. Tu je i dokumentarac mlade Varaždinke s riječkom adresom, Bele Bračko-Milešević, „Još uvijek ne znam“, nastao u sklopu Blankove škole dokumentarnog filma za vrijeme karantene, koji gledatelje vodi u melankolično snatrenje o domu i odrastanju.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je zvuku, a kako bi se dublje istražila njegova uloga u filmu, ali i utjecaj zvuka općenito u suvremenom društvu, kreiran je i popratni program pod nazivom „Zvučne okupacije“ koji će kroz inovativan audiovizualni sadržaj alterirati ulogu zvuka, postaviti ga u ravnopravan ili dominantan položaj u odnosu na sliku. Vodeći se idejom kako se kroz proučavanje zvukova grada može otkriti puno o društvenim, političkim i ekonomskim silama koje djeluju u njemu, program će zvukom okupirati galerijski, virtualni, radijski i javni prostor Rijeke.

Ulaz na program Međunarodnog studentskog filmskog festivala besplatan je za sve posjetitelje. Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta u Art-kinu preporučuje se rezervacija ulaznica putem e-pošte ulaznice@art-kino.org.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/ i https://studentfilmfestival.eu/hr/

Be social

Komentari