Vizart

Kvart, art i kultura u Muzeju suvremene umjetnosti

Foto: ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Mislite da vaš kvart i umjetnost nemaju ništa zajedničko? Ziher je u nedjelju bio na izložbi koja bi vas mogla razuvjeriti. Za razliku od muzejskih postava koje smo navikli gledati, ovaj put smo svi mi mogli sudjelovati u stvaranju izložaka. Iako predmeti nisu bili dio tzv. visoke kulture, postava je ugodno iznenadila. KvARTura 2012. i maštovitost Zagrepčana spojena s idejama 6 kulturnih gradskih centara pokazali su da kultura nije nužno rezervirana samo za prominentna lica. Izložba je otvorena u subotu, a ulaz na izložbu i predstavu iz programa Punoglafka bio je besplatan. Oni koji su propustili otvorenje kvARTuru mogu razgledati od utorka do nedjelje od 11 do 17 sati – zaključno s 24. veljače.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Podsjetimo, kvARTura je projekt zagrebačkih centara za kulturu koji sudionicima omogućuje da putem kreativnih radionica upoznaju grad i četvrt u kojoj žive. U sklopu projekta prošle godine su osmišljeni programi čiji su rezultati izloženi u MSU-u.

Suradnja kvARTure i Muzeja ulične umjetnosti u programu Lice s plakata donijela je autoportrete mladih umjetnika u programu čiji je nositelj Centar za kulturu i informacije Maksimir. Sudionici su pokušali umjetnost približiti široj javnosti, te upozoriti na marginalizaciju i anonimnost mladih umjetnika. Kreativci u gradu nisu bili aktivni samo na betonu – program Land art u organizaciji Centra mladih Ribnjak dao je građanima priliku da se izraze govorom prirode. Izložene su fotografije njihovih radova.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

U programu Zagreb² Centra za kulturu i film August Cesarec stanovnici kvartova iznijeli su svoje vizije budućnosti – zapitali su se kako će njihovi kvartovi jednog dana izgledati?Tako su, primjerice, sudionici kreativnih radionica izrađivali igračke budućnosti.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Program koji je sudionike na trenutak odveo u budućnost i naveo ih da se zapitaju kako izgledaju igračke budućnosti, odveo je posjetitelje izložbe i u prošlost. “Kada sam s bakom i didom često pričamo o njihovom djetinjstvu. Baka kaže da je djetinjstvo najljepši dio života i da mu se zato u starosti često vraćamo u pričama. Djetinjstvo čine bezbrižnost i igra. A čime su se oni igrali?”, zapitao se trećašić iz Osnovne škole Petra Zrinskog u sastavku izloženom u MSU-u. Izlošci iz programa LICE U’LICE Centra za kulturu Trešnjevka prikazuju fotografije koje su sudionicima omogućile bolje upoznavanje gradske arhitekture i otkrivanje specifičnosti svakog kvarta.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Sa Ziherom je svoje iskustvo podijelila jedna od izlagačica, Andrea Kumar: “U proljeće smo započeli vrijedno i s velikim zadovoljstvom fotkati po ulicama i parkovima grada Zagreba, točnije Medveščaka, a sve pod vodstvom iskusnog fotografa Zvonimira Kosinjskog.
Napravili smo puno dobrih fotki koje su osvanule na zidovima kulturnog centra Ribnjak, da bi najbolje od najboljih bile izložene u Muzeju suvremene umjetnosti. S osmijehom na licu sam otkrivala nove dijelove svojeg grada i hvatala njegove ljepote fotićem. Bilo je ovo jedno vrijedno i jako lijepo iskustvo koje sam podijelila s ostatkom fotografske ekipe s Ribnjaka.”

Sudionici su također izrađivali ekološki prihvatljiva božićna drvca u blagdanskom Božićnom studiju, programu Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Iako pomalo neobičnog izgleda, drvca su zaslužila pohvalu za maštovitost. Nakon otvorenja izložbe u subotu je prikazana i predstava iz programa Punoglafka, čiji je nositelj Kulturni centar Peščenica. Predstava redatelja Marija Kovača prikazana je sa ciljem prevencije neprihvatljivog ponašanja mladih.

KvARTura je svojim imenom i igrom riječi – kvart, art i kultura – nagovijestila spoj nespojivog. Upoznavanjem svog kvarta sudionici projekta, kao i posjetitelji izložbe, istražili su kulturne aspekte glavnog grada. Pritom su možda otkrili svoje talente – fotografiju, modeliranje ili nešto treće. Izložba je dokazala stav poznatog teoretičara kulture Raymonda Williamsa da stvaranje kulture nije rezervirano samo za malobrojne umjetnike. Mislite li i vi poput Williamsa da je „kultura obična, u svakom društvu i u svakom mišljenju“?

Pogledajte izložbu i sami procijenite! Ipak, ako vam se ne svidi, možete to dati do znanja:

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr
Be social

Komentari