Intervju

Leo Budinski (Blåk Monastery):’ Želimo razbiti taj robotski, moderni zvuk većine naših kolega’

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 4 minute

Garaže su čarobna mjesta. Osim što se u njima možete na neko vrijeme izgubiti od interneta i suvišnih pogleda, možete naletiti i na zanimljive zvukove lutajući kroz parkirna mjesta jer ste ponovno zaboravili razinu i mjesto na kojem je ostavljen vaš limeni ljubimac. Neki bendovi su tako i otkriveni.

Popričali smo s uvijek dobro raspoloženim i veselim Leom Budinskim koji je član Plejs Records kolektiva. Otkrio nam je planove za svoje bendove Blåk Monastery i Out Of The Void, dotaknuo se imaginarnog rivalstva s kolegama i podsjetio na svirku u Vintage Industrial Baru koja je pred vratima.

Dragi dečki – predstavite nam se. Tko sve čini Blåk Monastery i kako ste uopće došli na ideju da se oformite?

Ideja o bendu, prvi rifovi i pjesme sežu još od neke 2012. godine, ako se dobro sjećamo. Iggy, koji inače svira bubanj, i ja htjeli smo se odmaknuti od thrash metal izričaja naših matičnih bendova. Koju godinu kasnije u našu zlu organizaciju ubacili smo Stipeta na basu, kojeg smo regrutirali iz Sabbath tributea s kojim smo svirali u drugom bendu. Znači od proljeća 2015. ozbiljno djelujemo kao trojac. Iggy je za bubnjevima, Stipe na basu, a ja sam za gitarom i na vokalu.

Jeste li svirali gdje već do sada?

Imali smo zasad dvije veće svirke, KSET i Vintage Industrial Bar s Jex Thoth-om. Trenutni repertoar nam se sastoji od desetak pjesama od kojih sedam izlazi na prvom LP izdanju imena “E.W.I.L. A.T.O.M.” za koji tjedan.

Kako biste okarakterizirali glazbu koju svirate? Utječe li glazba koju privatno slušate na vaš zvuk?

Svi smo u bendu veliki obožavatelji Black Sabbatha, muzike šezdesetih i sedamdesetih, psihodelije, The Doorsa, kao i žešćeg doom, sludge, thrash metala i hc panka. Sad sam nabrojao sve. (smijeh) Uglavnom smo metalci (smijeh). Sve to se direktno odražava na našu glazbu. Želimo svirati što sviramo, nema ograničenja u žanrovima. Sve je to heavy metal. Ili pank, ili rock’n’roll, kako god to itko zvao. Glavno da je raznoliko i da se nama sviđa, ali da zadrži taj old school utjecaj.

Na što se koncentrirate prilikom stvaranja svojih pjesama? Na kakvu publiku ciljate?

Ciljamo na to da pjesmama pričamo priče, da te ta muzika otfura negdje gdje uopće ne razmišljaš nego samo briješ. Dok si doma, ležišna kauču ili pušiš bong ili piješ s frendovima. Mislim, barem tako djeluje na nas. To se zove ‘grock’. (smijeh) Tko god se prepozna u tome, dobro je došao. Pogotovo ovo s pijenjem bude skroz zgodno, kompliment nam je ako nekog naša glazba tjera na cuganje. Jako se trudimo da našu glazbu ljudi poistovjete s tim (smijeh).

Gdje pronalazite inspiraciju za svoje tekstove?

Što se tiče tematike, ide nam sve. Fantasy, SF, horor, okultno, duhovno, droga, rat, sistem, depresija, život, ljubav, vještice i čarobnjaci. Možda će nekome krivo zvučati, ali nas najviše okupiraju bombe i opijati (smijeh).

Recite nam dvije tri o spomenutom albumu. Rekli ste da se sastoji od sedam pjesama?

Otišli smo u studio početkom svibnja ove godine i za nekih desetak dana snimili smo sedam pjesama za svoj prvi album u trajanju od malo ispod 40 minuta. Posebnost ovog albuma je što smo ga snimili live. Naknadno smo dodali solaže i vokale. Htjeli smo uhvatiti tu vibru benda koji svira uživo, da sve nekako ‘pliva’ i slobodno je, pa makar bilo sitnih greškica. Glavna je vibra i duh koji je drugačiji na svakoj pjesmi, svaka ima neku svoju atmosferu. Mislim da je to super i da smo uhvatili ono nešto na svakoj pjesmi baš onako kako smo htjeli da zvuči. Malo da razbijemo taj robotski, moderni zvuk većine naših kolega. Ovim putem se zahvaljujemo Miri Kadijeviću i Dora Maar studiju koji nas je skroz skužio i trenutno radi na mixu i masteringu. Hvala Miro, nismo mogli naći boljeg čovjeka za taj posao.

Objasnite mi magiju Plejsa. Tko sve svira s vama u toj garaži punoj glazbenih čuda?

Sviramo u garaži na Trešnjevci koju zovemo Plejs, samim time smo članovi samoprozvanog već sad pomalo kultnog kolektiva bendova ”Plejs Records”. Ima nas desetak u garaži i imamo pet bendova. Ja sam član bendova Mrtvi Petak, LiV i Out Of The Void, s nama su još naša braća Distance Or Die, tu je još Body Count tribute band Evil Dicks. Uskoro će izaći i neki albumi pa ćete moći čuti našu buku kako spada (smijeh)

Kakvi su vam planovi za budućnost?

Znači album izlazi početkom lipnja, planiramo ga promovirati sa što je više gaža moguće. Zasad je potvrđen Zadar 11. lipnja s bendom Namet, a planiramo svirati i u Zagrebu, par datuma po Hrvatskoj i Sloveniji. Više o tome ćete moći saznati kad će biti službeno potvrđeno. U međuvremenu plan nam je izbaciti spot-dva za stvari s prvog albuma, samo ne znamo još koje.

Foto: Press
Foto: Press

Ako sam dobro informirana, s bendom Out Of The Void svirate sutra u Vintage Industrial Baru kao tribute bend Black Sabbatha? 

Tako je. Spremamo prastaru set listu sastavljenu od nama dragih pjesama ovih legendi. Ali napominjem kako nećemo svirati pjesmu Paranoid. (smijeh)

Pa kako to, jedan od najvećih hitova a vi ga ne svirate? (smijeh)

Da, ima i taj drugi Sabbath tribute bend Paranoid, i nekim čudom se stvorilo ‘prepucavanje’ između nas iako mi nikad nismo spomenuli taj bend u nekoj negativnoj konotaciji. Dapače, bili smo na njihovim koncertima. Ne znam otkuda je to rivalstvo. To je drugi bend, sviraju skoro potpuno drugačiju set listu i nemamo ništa protiv njih. Ovo sve ostalo su novinarska nahuškavanja (smijeh). Protiv pjesme nemamo ništa, jednostavno smo izabrali da je nećemo svirati. Znam da će na ovoj svirci, kao i na svakoj, ekipa urlati da je sviramo ali ništa od toga, žao mi je (smijeh).

Sad kad smo to riješili, recite tko sve točno čini Out Of The Void?

Osim nas iz Monasteryja na ritam sekciji i vokalu, s nama je i Frost iz Frozen Foresta na gitari. Ovom vas prilikom pozivamo na Black Sabbath veličanje ovog petka u Vintage Industrial Baru, ako nemate pametnijeg posla. (smijeh)

Kakve planove ima Out Of The Void za ljeto?

Kad nas zovu – sviramo. Ne trudimo se pretjerano oko organizacije koncerata jer oduzima autorsko vrijeme, a ionako nas svako malo netko pozove tako da je to okej. Za sada sviramo Vintage Industrial Bar, a na jesen ćemo vidjeti dalje. Ali gušt nam je to i uvijek smo za svirku.

Odlično. Neka poruka čitateljima i slušateljima?

Vidimo se u petak, pijte, pušite, volite se, smijte se i najvažnije guštajte u muzici, to je spas ovog svijeta. Pozdravlja vas Leo.

Be social

Komentari