Glazba

Lorde je autorica soundtracka za novi nastavak sage The Hunger Games

Foto: pitchfork.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: pitchfork.com
Foto: pitchfork.com

U rujnu smo pisali kako je novozelandska kantautorica hrvatsko-irskoga podrijetla umjetničkog imena Lorde izdala prvi singl novog nastavka popularne SF avanturističke sage Igre Gladi: Šojka rugalica 1. dio – Yellow flicker beat. Minimalističan synth, zveckavi bubnjevi i sonično taman jam uklapaju se u androgeno mračan, poetičan imidž sedamnaestogodišnjakinje, a njime je Lorde također ušla u glavu protagonistici filma Katniss Everdeen i lirično dočarala njenu struju svijesti (I’m a princess cut from marble smoother than a storm, and the scars that mark my body they’re silver and gold.)

No, Lorde nije radila samo na jednoj pjesmi, već je “kustosica” cijelog soundtracka filma. Udružila se sa slavnim engleskim producentom i kantautorom Paulom Epworthom, već otprije javnosti znanom po suradnji s velikim glazbenim imenima poput U2, Adele ili Coldplay. Yellow flicker beat u finalnom izdanju remasteriran je radom Kanye Westa. Lorde se na soundtracku  pojavljuje i u duetu s r’n’b-pop-soul glazbenikom Miguelom i britanskim institucijom elektronske glazbe The Chemichal Brothers (u edgy glazbenom broju naslova This is not a game), te u Ladder song. Belgijski pjevač i tekstopisac Paul Van Haver poznatiji kao Stromae u svoj glazbeni broj Meltdown uključio je hip hopera Pusha T, repera umjetničkog imena Q-Tip i sestre multiinstrumentalistice – Haim. Soundtrack također uključuje glazbu Chvrchesa, Bat for Lashes, Charli XCX, Grace Jones, Tinashé, Tove Lo, Raury i drugih.

U priopćenju za medije Lorde je izjavila kako je stvaranje soundtracka za tako iščekivan film bio veliki izazov, ali ga je gladna za stvaranjem i glazbenim izražajem jednostavno morala prihvatiti. Priča i filmska ekipa za mladu kantautoricu i umjetnicu bili su velika inspiracija (kao i za sve ostale navedene glazbenike na soundtracku), a pošto sebe naziva “sinematičnom” te sklonom različitim kreativnim izražajima i procesima, uvjerena je da će sam soundtrack pozitivno iznenaditi sve zaljubljenike u film i glazbu. Pročitajte naslove svih 14 pjesama i pogledajte trailer filma!

Igre gladi: Šojka rugalica 1. dio:

1. Stromae: Meltdown [ft. Lorde, Pusha T, Q-Tip, Haim]
2. Chvrches: Dead Air
3. Tove Lo: Scream My Name
4. Charli XCX: Kingdom [ft. Simon Le Bon]
5. Various Artists: Track 5
6. Raury: Lost Souls
7. Lorde: Yellow Flicker Beat
8. Tinashé: The Leap
9. Bat for Lashes: Plan the Escape
10. Grace Jones: Original beast
11. Lorde: Flicker (Kanye West Rework)
12. XOV: Animal
13. The Chemical Brothers: This Is Not a Game [ft. Miguel]
14. Lorde: Ladder Song

Be social

Komentari