Knjige

Luko Paljetak i Yellow Yuri napravili slikovnicu “Luka Sorkočević”

This illustration features a stylized portrait of a distinguished man with a confident expression, set against a purple textured background. The man's image is surrounded by ornate, baroque-style scrollwork in shades of white and pink, creating an elegant frame. Behind the portrait, there are faint music notes, adding a musical theme to the design. The overall aesthetic is classical and sophisticated, with a rich color palette dominated by purples and golds.
Ilustracija: Yellow Yuri
Vrijeme čitanja: 2 minute

Slikovnica “Luka Sorkočević” vodi nas na putovanje kroz vrijeme, u doba kada je Dubrovnik bio središte barokne umjetnosti i kulture. Luka Sorkočević, skladatelj koji je duboko ukorijenjen u lokalnoj tradiciji, ali istovremeno otvoren za europske utjecaje, oživljen je kroz riječi Luke Paljetka i ilustracije Yellow Yurija.

Oživljavanje baroknog Dubrovnika

Dubrovnik će uskoro svjedočiti posebnom kulturnom događaju – predstavljanju slikovnice “Luka Sorkočević” na Dubrovačkim ljetnim igrama. Slikovnica je nastala u suradnji Matice hrvatske dubrovačkog ogranka i Dubrovačkih ljetnih igara, djelo je dva poznanika ujedinjenih u ljubavi prema književnosti: pokojnog pisca Luke Paljetka i talentiranog ilustratora Yellow Yurija (Igora Jurilja). No ovoga puta spojio ih je Sorkočević (1734. – 1789.)

Inspiracija iz prošlosti

Jurilj je kroz Paljetkov tekst otkrio novu dubinu Sorkočevićeva života, dočaravajući ga kao znatiželjnog i strastvenog umjetnika, a slobodu predodžbe temeljio je namjerno na liku Oscara Wildea.  Ova slikovnica nudi jedinstven uvid u skladateljevu osobnost, obogaćujući naše razumijevanje njegove glazbe i vremena u kojem je živio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yellow Yuri (@yellow.yuri)

Kreativni izazov

Ilustriranje slikovnice bio je izazovan, ali inspirativan proces za Yellow Yurija. Spojio je klasične barokne elemente s modernom popartističkom estetikom, te oblikovao gracioznu i estetski dostojanstven slikovnički krajolik prošloga vremena koje će privući čitatelje svih generacija, temeljene na historiografski točnom tekstu autora. Paljetak je balansirao povijesnu točnost s prepoznatljivom umjetničkom slobodom.

Sjećanje na Luku Paljetka

Ova slikovnica ima poseban značaj jer će biti objavljena posthumno kao oda Sorkočeviću, ali i Luki Paljetku. Njegova strast za očuvanjem kulturne baštine i talent za pripovijedanje jasno se očituju u ovom djelu koje će zauvijek ostati dio njegova naslijeđa kao jedan od posljednjih mu tekstova.

Poziv na događaj

Pozivamo sve ljubitelje književnosti, glazbe i umjetnosti da se pridruže predstavljanju slikovnice “Luka Sorkočević” 10. kolovoza na 75. Dubrovačkim ljetnim igrama na ukoričeno sjecište prošlosti i sadašnjosti.


Be social

Komentari