Izvedbene umjetnosti

Fićek i jugić, Medveščak, autobus, online, a sada – Mala scena na kamionu

mala scena
Foto: Mala scena press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Godine 1986. započeo je život Male scene. Život na kotačima od prvoga dana! Igrali su predstave diljem Hrvatske vozeći sve što im je trebalo na fićeku i stojadinu. U prostor na Medveščaku došli su 1989., izgradili pravo kazalište, ali su i dalje bili na putu. U Njemačkoj su nabavili stari kombi kojim se nekada koristila vojska i njime proputovali pola Europe i Hrvatske.

mala scena
Foto: Mala scena press

Godine 1995. kazalište Mala scena premijerno je izvelo predstavu „Baršunasti zečić” koja se izvodila u autobusu, daru njihovih kolega iz Nizozemske, koji je oduševljavao publiku gdje god bi se parkirao. U 2020. imali smo Malu scenu online i na taj su način maloscenaši došli ne samo do svih gradova u Hrvatskoj, već su bili u domovima djece od Laslova do Dubaia, Kanade, Nizozemske… Godine 2021. nastavljaju putovanje, doslovno, i dovode vam – Kazalište na kamionu!

I u pandemiji blizu publici

mala scena
Foto: Mala scena press

Prošle je godine kazalište Mala scena započelo val online kazališnih aktivnosti. Družili su se s nama, pričali priče, prvi počeli prenositi predstave online uživo, sve kako bi i dalje bili sa svojom publikom, pomogli da nam razdoblje karantene svima prođe lakše i da duhom ostanemo jaki i ispunjeni. Osobitu su pozornost poklanjali najmlađima kojima je bilo i najteže. Nakon gotovo godinu dana, preko stotinu online druženja, radionica i ostalih aktivnosti, shvatili su da je vrijeme da se opet počnemo sastajati – uživo.

Iako je tehnologija pomogla i znatno doprinijela umjetnosti i zajedništvu u doba ‘novog normalnog’, jednako je tako dokazala da ništa ne može nadomjestiti živi susret živih ljudi koji dijele i zajedno stvaraju to posebno kolektivno iskustvo zvano – kazalište. Dugo su razmišljali, pokušavali pronaći način kako da to ostvare, a zadrže zdravlje i sigurnost svih na prvome mjestu. Ideja, koja je započela kao šala, sada je postala ozbiljnom.

Mobilno kazalište na distanci

mala scena
Foto: Mala scena press

Pokretna pozornica koja putuje, od ulice do ulice, trga do trga, grada do grada, livade do livade. Kazalište na distanci, a opet – uživo i blisko. Mala scena vraća se na početke kazališta, kada su kazališne trupe u srednjem vijeku i renesansi putovale svojoj publici – dolaze tamo gdje ste vi, gdje god može stati jedan manji kamion. Predstave će se moći gledati s prozora, balkona, iz sigurnosti doma. Odvojeni – a zajedno.

Jedino što im nedostaje za realizaciju jest – kamion! Mala scena vas ovim putem poziva – ako posjedujete stariji kamion koji vam više nije potreban, koji se može otvarati s bočne strane ili je otvoren pa bi se mogao pretvoriti u pozornicu, a još je u voznom stanju – javite im se na info@mala-scena.hr ili telefonski na 01/4683352 i pomognite im u njihovoj želji da kazalište dovezu djeci, mladima, ali i odraslima, diljem Hrvatske.

Be social

Komentari