Vizart

Izložba Marije Matić Maleni u Galeriji SC

maleni
Foto: Facebook event
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu programa Oni dolaze… u Galeriji SC, u petak će se, 23. ožujka, u 20 sati predstaviti umjetnica Marija Matić i izložba Maleni

Tolstoj je davne 1898. napisao da je umjetnost ljudska aktivnost koja se sastoji od toga da čovjek svjesno, pomoću određenih vanjskih znakova, prenosi na druge osjećaje koje je on proživio. Tim smo osjećajima zaraženi te ih naposljetku i sami doživljavamo. Tako će nas, promatrajući slike Marije Matić, isprva obuzeti osjećaji nelagode, užasa i anksioznosti. Naime, u nemogućnosti artikulacije doživljaja i uspomena, Marija priziva emocije koje su joj zapravo bliže od sjećanja. Na jednak način djeca u ranoj dobi nisu sposobna izraziti svoje emocije verbalno nego se one različitim gestama i izrazima lica otkrivaju iskreno i nesputano. Marija ih pronalazi na fotografijama iz obiteljskih albuma, pokušavajući se prisjetiti zaboravljenog. Tako iz poznatih lica, kao i svoga, ona pokušava iščitavati ono njoj nepoznato. Pritom ona ne odvaja sebe od ostale djece koju slika. Oni se nalaze na istoj valnoj duljini, sada jednako nepoznatoj, na kojoj obitava samo nepatvorenost emocija, u kojoj se Marija vraća u vrijeme prije Lacanova stadija zrcala, kada još ne dolazi do procesa samoidentifikacije i percepcije sebe u očima drugih.

Foto: Press

Njene fotografije sebe i fotografije druge djece predstavljaju jednaku enigmu. Stoga Marija u pogledu djece i položaju njihovih ruku, potaknuta naslijeđem europskih ekspresionista, naslućuje emocije koje do groteske potencira ekspresivnim i brzim, ali izuzetno sigurnim potezima. U maniri Dubuffetove čiste forme kreativnoga izraza, ona simplificira likove djece, svodeći ih na njihovu esenciju koju potencira korištenjem, ponekad fovistički, intenzivnih i jarkih boja. Usto, velike dimenzije njenih radova samo pojačavaju intenzitet dojma koji izazivaju kao kontrapunkt stvarnoj veličini malenih. Iz emocija, koje tada postaju jasnije i bliže, izvire doticaj s onostranim svojstven djeci, koja u vrtlozima svoje mašte kao da znaju nešto što odrasli ne znaju, nešto što će i sami zaboraviti odrastanjem. Upravo taj misterij ono je što u nama stvara nelagodu dok gledamo Marijine slike, koja nas upravo obuzima kada promatramo predimenzionirane malene na velikim formatima. Oni tako zaista i jesu veći od nas, svojom čistom emocijom i iskrenošću koja nam je odrastanjem postala daleka. (iz predgovora Maje Flajsig)

Marija Matić rođena je 1994. u Zagrebu. Godine 2014. upisuje Studij likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje se školuje do jeseni 2017. Sveučilište u Zagrebu dodijelilo joj je pohvalnicu za uspješan rad tijekom akademske godine 2014./2015. Održala je nekoliko samostalnih i sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izložba je otvorena do 31. ožujka, radnim danom od 12 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Be social

Komentari