Film

Michelu Ocelotu dodijeljena Nagrada za životno djelo 25. Animafesta

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

Michel Ocelot, veliko ime francuskog, no i svjetskog animiranog filma, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb. Nagrada će mu se uručiti 9. lipnja, kada će uslijediti i svečano otvaranje festivala, čije jubilarno 25. izdanje programski objedinjuje kratko i dugometražne animirane filmove. Vijeće Animafesta Zagreb, tijelo koje dodjeljuje ovu nagradu, svoju odluku obrazlaže opisivanjem Ocelota kao „pjesnika animacije i istraživača medija“, koji je „ne samo inspiracija nego i uzor novim naraštajima umjetnika animiranog filma“.

Ocelot, rođen 27. listopada 1943. na Francuskoj rivijeri, u mjestu Villefranche-sur-Mer, renomirani je francuski pisac, karikaturist, animator te redatelj animiranih filmova. Obnašao je dužnost predsjednika Međunarodne asocijacije animiranog filma, a osim zagrebačkog Animafesta, osvojio je i nagrade Britanske filmske akademije te francusku državnu nagradu za film, César. Također je nositelj titule oficira Nacionalnog reda Legije časti, priznanja koje je utemeljio još Napoleon Bonaparte. Ovo nije prvi put da mu zagrebački Animafest odaje priznanje – 1980. godine osvaja nagradu za najbolji animirani film Troje izumitelja (Les Trois Inventeurs), svoj prvi film, te ponovno 2007. za Azur i Asmar (Azur et Asmar).

Foto: Press
Foto: Press

Dodatno mu priznanje Animafest Zagreb upriličuje 2009. godine, predstavivši njegov stvaralački opus, sačinjen od filmova posebne atmosfere i estetike, što počesto mogu zahvaliti Ocelotovu izboru tehnike – animaciji silueta. Među poznatijim filmovima su, uz već navedene, i dugometražni Kirikou i strašna vještica (Kirikou et la sorcière), Prinčevi i princeze (Princes et princesses), Kirikou i divlje zvijeri (Kirikou et les bêtes sauvages), dok se od kratkometražnih izdvajaju Četiri želje prostaka i njegove žene (Les quatre voeux du vilain et de sa femme) i Legenda o jadnom grbavcu (La légende du pauvre bossu). Publika ovogodišnjeg izdanja Animafesta imat će prilike upoznati se s njegovim recentnijim radovima.

Ocelot je vješt u najrazličitijim tehnikama animacije te „majstorski spaja umjetničku, folklornu i mitološku tradiciju Europe i drugih kontinenata s vizualnošću i umjetnošću novijeg razdoblja, stvarajući tako osebujan spoj prepoznat diljem svijeta animacije“, navode članovi Vijeća u svome obrazloženju. Mnoga njegova djela sjajan su dokaz vrijednosti poetike koju tvori jednostavan iskaz, čime se njegov stil potvrđuje kao jedan od najosebujnijih u svjetskom animiranom filmu.

Foto: Press
Foto: Press

Ovogodišnje, 25. izdanje Animafesta Zagreba održat će se od 9. do 14. lipnja u kinima Europa, Tuškanac te Cineplexx Centar Kaptol, a neke projekcije bit će i na otvorenom. Jedini hrvatski A-festival ove će godine predstaviti zaokružen prikaz najboljeg što aktualna svjetska animacija, u produkciji kratkog i dugog metra, ima za ponuditi, i to kroz više od 350 filmova.

Be social

Komentari