Vizart

Mona Lisa postaje dio virtualne stvarnosti

Foto: Fabrizio Verrecchia / Unsplash
Vrijeme čitanja: 2 minute

U Francuskoj se obilježava 500. obljetnica smrti Leonarda da Vincija, povodom koje slavni Louvre priprema revolucionarnu retrospektivu da Vincijeve umjetničke karijere. Izložba će biti otvorena 24. listopada, a novu, modernu dimenziju dat će joj program HTC VIVE Arts koji će prvi put u suradnji s Louvreom ponuditi iskustvo virtualne stvarnosti.

Priča o Mona Lisi, najpoznatijem i najrazvikanijem da Vincijevom djelu, također će biti dio virtualne stvarnosti. “Mona Lisa – s druge strane stakla” posjetiteljima će pružiti priliku da s njom uspostave interakciju u virtualnom prostoru. Gledatelji će imati rijetku priliku uroniti u najpoznatiju sliku na svijetu stupajući iza stakla kako bi portretu pristupili izbliza na potpuno nov način.

Ako ste se ikada našli u Louvreu ili samo vidjeli fotografije iz muzeja na mjestu gdje se nalazi Mona Lisa, bit će vam jasnije koliko će ovo novo, virtualno iskustvo mnogima po prvi puta približiti da Vincijevo remek djelo.

Foto: Alicia Steels / Unsplash

Tehnika izbliza

Uz iskustvo virtualne stvarnosti posjetitelji će moći otkriti pojedinosti jednoga od najpoznatijih umjetničkih djela koje nisu vidljive golim okom. Budući da su u iskustvo uključeni rezultati novih znanstvenih istraživanja kojima su otkrivene tehnike kojima se umjetnik služio kako bi stvorio to remek-djelo, kao i više informacija o identitetu osobe koja je pozirala za portret, posjetitelji će steći intiman uvid u sliku koja je već naraštajima predmet fascinacije i intrige.

Budući da je povodom ove dosad neviđene retrospektive da Vincijeva opusa osmišljeno u bliskoj suradnji s Louvreovim kustoskim timom, ovo će kreativno iskustvo virtualne stvarnosti publici diljem svijeta pružiti nov uvid u Monu Lisu. Iskustvo virtualne stvarnosti bit će dostupno i u inačici za kućno prikazivanje pomoću HTC-ove usluge digitalne pretplate VIVEPORT, kao i na drugim internetskim platformama za virtualnu stvarnost, pa će publika diljem svijeta moći pristupiti iskustvu “Mona Lisa: s druge strane stakla

Virtualno odavanje počasti

U iskustvu “Mona Lisa: s druge strane staklaogledat će se revolucionarno djelovanje Leonarda da Vincija kao istinskoga renesansnog polihistora koji se bavio znanošću, izumiteljstvom, arhitekturom i umjetnošću. Tim će se iskustvom virtualne stvarnosti odati počast umjetniku koji je tijekom cijele svoje bogate i utjecajne karijere neprestano prihvaćao inovacije uz odavanje priznanja Da Vincijevoj dugovječnoj ostavštini koja ga čini jednim od najvećih slikara u povijesti.    

Be social

Komentari