Film

Motovun Film Festival vraća se u punom sjaju s mnoštvom odličnih filmova

motovun film festival
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Posljednjih godinu i pol bilo je više nego posebno i izazovno. U postupnom vraćanju u normalan život svoj doprinos želi dati i Motovun Film Festival povratkom na Brdo filmova u punom sjaju. U pet dana, od 27. do 31. srpnja u Motovunu ova manifestacija održat će se u uobičajenom izdanju s mnoštvom filmova i popratnim zbivanjima te nadaleko poznatom odličnom neformalnom atmosferom.

“Raduje nas što naš program i ove godine govori mnoštvo jezika, poetika i estetika, jer naš željeni programski koncept je šušur. Gledat ćemo i dokumentarce i animacije, filmove s raznih strana i serije. Ipak, i u toj simfoniji različitosti, ukazale su se neke podudarnosti: susjedi su očito imali odličnu godinu, pa nam se dogodilo nekoliko filmova iz Italije, dugih, kratkih, dječjih… na kraju krajeva, talijanski dokumentarac otvara festival”, izjavio je direktor festivala Igor Mirković na predstavljanju programa u zagrebačkoj Laubi.

Ovogodišnji žiri, koji će odlučiti o dobitniku Propelera Motovuna, čine Bojan Vuletić, srpski redatelj čija serija „Porodica” će biti prikazana na festivalu, zatim švicarska redateljica Andrea Štaka i hrvatski redatelj Jure Pavlović. Nagrade dodjeljuje i međunarodni žiri filmskih kritičara te žiri u konkurenciji kratkih filmova koja i u ovom festivalskom izdanju ima važnu ulogu. Najbolji europski film u konkurenciji kratkih i ove godine postaje kandidat za nagradu Europske filmske akademije, svojevrsni europski Oscar, a novost je i nagrada Corto Montonese za najbolji hrvatski kratki film.

Bogatstvo sadržaja

Sjajni film otvorenja „Lovci na tartufe”, premijerno prikazan na Sundance festivalu, prati skupinu skromnih osobenjaka iz Pijemonta, tragača za dragocjenim gomoljima, koji štite svoj svijet od pohlepe. Film će pratiti i Dan tartufa koji festival priprema u suradnji s Udrugom istarskih tartufara. Unutar bogatog festivalskog programa, najpoznatiji film je „Otac” redatelja Floriana Zellera, nagrađen Oscarima za scenarij te za briljantnu ulogu Anthonyja Hopkinsa. Atrakcija dolazi i s Berlinskog festivala. Japanski omnibus „Kolo sreće i fantazije”, ovjenčan Srebrnim medvjedom po odluci žirija, prati tri zaljubljene žene na putu samootkrivenja. Nakon premijere u Cannesu, na Brdo filmova dolazi i „Murina”, dugoočekivani prvijenac mlade hrvatske redateljice Antonete Alamat Kusijanović. Zanimanju za ovu priču o obiteljskom kovitlacu na jadranskom otoku doprinosi i podatak da je među izvršnim producentima filma i slavni Martin Scorsese.

Motovun Film Festival priprema i svoj uobičajeno atraktivan glazbeni program te razna popratna događanja, no sva zbivanja ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će vrijediti u vrijeme festivala. Izvjesno je da će nekim programima moći prisustvovati isključivo posjetitelji s digitalnim COVID-potvrdama, prije svega sadržajima u zatvorenim prostorima i koncertima. Večernje projekcije na otvorenom organizirat će se uz limitirani broj gledatelja i propisani razmak, pa za ove projekcije neće biti potrebne potvrde.

No, zbog smanjenog kapaciteta gledališta preporučuje se što ranija kupnja ulaznica. Pretprodaja ulaznica po povoljnijim cijenama počela je već 1. srpnja, a pojedinosti o programu i cijelom festivalu mogue se  pronaći na festivalskoj stranici www.motovunfilmfestival.com.

Be social

Komentari