Istaknuto
02.12.2020.

Vrijeme čitanja: 4 minute Naruči dobro pivo i podupri naše craft pivovare, sad to možeš i s kauča.Možda ne možemo skočiti na pivo, ali možemo skočiti na pivske webshopove!

02.12.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ove srijede ima novih osam domaćih i regionalnih noviteta za koje možete glasati i nekoliko neizbježnih stranih prijedloga za slušanje.

Intervju

Mrsch: “Oduvijek sam bio zainteresiran za glazbu”

02.04.2019. Ziher.hrFoto: Facebook.com/ Mrsch
Vrijeme čitanja: 3 minute

U AKC Attacku će u petak 5. travnja gostovati rumunjski DJ Mrsch iza čijeg umjetničkog imena stoji samozatajni Mircea Iug kojeg smo, zahvaljujući dečkima iz zagrebačkog kolektiva Bunar, kroz kratki intervju uspjeli bolje upoznati.

O njemu teško možete pronaći nekakve detalje iz života, pa čak niti slike. Stoga, ako ga želite vidjeti uživo, a još važnije, čuti njegov poznati takozvani ‘ro-minimal’ zvuk, morat ćete protegnuti noge i zagrijati se za ples do ranih jutarnjih sati. Nakon Medike nastupit će i u Lyonu, a njegova glazba izlazila je i pod etiketama kao što su Welter Records i Carton-Pate.

Mrsch stiže u Zagreb prvi put ravno iz Budimpešte u službi prvog ‘događaja s inozemnim štihom’ u organizaciji Bunar kolektiva. U Medici će nastupiti zajedno s Heryom iz Deep’n’Deliciousa, rezidentima Bunara (AMM, Mradar) te s BarabaDub Soundsystemom. U nastavku pročitajte što ga inspirira na stvaranje glazbe, koju glazbu sam voli slušati, riječ-dvije o rumunjskoj elektronskoj sceni te što sve zna o Hrvatskoj.

Pozdrav Mircea! Za početak, predstavi nam se u nekoliko riječi. Reci nam kako je sve počelo te postoji li neki događaj za koji možeš reći da te usmjerio prema glazbenim vodama. Koliko dugo se baviš produkcijom?

Ne mislim da postoji neki specifični događaj jer sam jednostavno oduvijek zainteresiran za glazbu. Uvijek sam eksperimentirao s glazbom (garage, dnb, hip-hop) sve do prije nekoliko godina kada sam na jednom od partija čuo DJa kako pušta pjesmu IO (Mulen) – Stick Out. Od tog trenutka nadalje sam znao da je to žanr kojeg ću se držati.

Tko su ti bili uzori i utjecaji pri počecima te možeš li nam opisati svoj pristup glazbi i koliko se on promijenio do danas?

Janeret mi je sigurno bio velika inspiracija te mi je dan danas jedan od najdražih producenata glazbe općenito i mislim da se to ponekad jasno da iščitati iz mojih uradaka. Da budem iskren, moj pristup glazbi nije se previše mijenjao kroz godine. Naučio sam mnogo stvari od mnogo različitih ljudi i trudim se učiti nove svaki dan.

Gdje inače tražiš inspiraciju za svoje stvaralaštvo? Bi li mogao opisati u par riječi svoj proces stvaranja, tj. “work flow”?

J Dilla, RZA i DJ Premier su neki od producenata koji su me oduvijek inspirirali (uz spomenutog Janereta) za koje stvarno smatram da su bili ispred svog vremena. Što se tiče mog “work flowa”, ne postoji nekakav specifičan način. Uglavnom počinjem s nekim zvukom koji mi se stvarno sviđa, a na koji onda dalje nadograđujem, tj. pratim “flow”. Pokušavam izbjeći raditi na projektima dulje od tjedan dana jer smatram da se u protivnom izgubi onaj početni “vibe”.

Što nam možeš reći o trenutnom stanju rumunjske elektroničke glazbene scene? Koja je prva stvar koja ti padne na pamet kada čuješ izraz ‘ro-minimal’?

Mislim da je trenutno rumunjska elektronička glazbena scena na svom vrhuncu. Scena vrvi talentiranim producenatima/DJima i svi dobivaju prilike za dokazivanje zato što se broj događaja i partija s vremenom sve više povećava. Na spomen ‘ro-minimala’ sve što mogu zamisliti je neki od šatora Sunwavesa gdje Rumunji sviraju u 8 ujutro na zadnji dan festivala.

Koji su tvoji trenutni ciljevi i što možemo očekivati od tebe u budućnosti?

Trenutni cilj (koji je zapravo u procesu ostvarenja) je izdanje u formi vinila koje će biti objavljeno nekad usred lipnja za “vinyl-only” izdavačku kuću ‘MUZI cartel’ čemu se posebno veselim.

Jesi li ikad prije posjetio Hrvatsku i što znaš o njoj? Raduješ li se zagrebačkom clubbingu i što očekuješ od svog nastupa ovdje?

Nisam nikad bio u Hrvatskoj do sada, ali mi je želja otići na Sonus festival ovo ljeto. Znam da se u Dubrovniku snimao Game of Thrones i da imate jedne od najljepših plaža na planeti. Što se tiče dolaska u Zagreb, jako sam uzbuđen.  Čuo sam da su partiji u Zagrebu slični onima kakve imamo u Bukureštu tako da se radujem dugom afteru.

Pitanje za kraj, nabroji 5 traka koje su ti obilježile 2018. godinu?

(urednička napomena: složili smo kratku playlistu Mrschevih osobnih hitova iz 2018., zbog preglednosti. Prilažemo i popis pjesama:)

Zaboravio sam spomenuti Archie Hamiltona koji mi je također jedan od najdražih producenata, svaka njegova produkcija sadrži nešto stvarno posebno u sebi.

Archie Hamilton – Mercury – FUSE032

 NTFO – Approach

 Imbue – We Heard You

S.A.M. – Mum’s The Word

Delaj – Kazunomiya [SENTAKU003]

(Visited 199 times, 2 visits today)

Komentari