Izvedbene umjetnosti

Najava: Još nekoliko dana do 65. Dubrovačkih ljetnih igara

Foto: facebook.com/dubrovnik.festival
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/dubrovnik.festival
Foto: facebook.com/dubrovnik.festival

Za dva dana počinju Dubrovačke ljetne igre,  jedan od najvažnijih i najpoznatijih festivala u Hrvatskoj. Od 10. srpnja do 25. kolovoza na više od 20 različitih lokacija publika će imati priliku pogledati i poslušati brojne dramske, glazbene, baletne i folklorne događaje.

Ceremonija svečanog otvaranja održat će se u četvrtak, 10. srpnja, kao i svake godine, na Stradunu, ispred crkve Svetog Vlaha.

Od ponuđenih sadržaja zasigurno će najatraktivnija biti premijera  Shakespearovog Romea i Julije. Redatelj Jagoš Marković za mjesto  izvedbe odabrao je Ljetnikovac Skočibuha. Ovaj ladanjski dvorac bit će idealno mjesto za izvedbu takvog klasika. Naslovne uloge Romea i Giuliette pripale su Robertu Budaku i Kristini Stevović.

Uz Shakespeara, od značajnijih dramskih sadržaja prikazivat će se Molierov Tartuffe, nastao u suradnji  Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Satiričkog kazališta “Kerempuh”. Zatim, Pomrčina Ruđera i Anice Bošković, te neizostavni Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića te Držićev Dundo Maroje u režiji Krešimira Dolenčića, koji će igrati na Držićevoj poljani. Također je na programu premijera Pijesak dokle ti oko seže, podnaslovljen “nekoliko zamišljenih prizora prema roma Alessandra Baricca Ocean more”. Predstava se radi u koprodukciji s HNK Varaždin i Hrvatskim društvom pisaca, a scensku prilagodbu potpisuje Mani Gotovac , uz suautorstvo Roberta Plemića i Marinka Prge. Predstava će se izvoditi na kupalištu Šulić, a gostovat će i na Splitskom ljetu.

Foto: facebook.com/dubrovnik.festival
Foto: facebook.com/dubrovnik.festival

Glazbeni sadržaj bit će fokusiran na barok, prema riječima direktora glazbenog programa Mladena Tarbuka, kroz tri najznačajnija nacionalna stila: njemački, talijanski francuski.  Predstavnik talijanskog baroka bit će ansambl Concerto de’ Cavalieri s izvedbom kantate Alessandra Scarlattija. Francuski barok predstavit će instrumentalni sastav Le Concert Spirituel.  Također će nastupati Dubrovački simfonijski orkestar, Bachov orkestar Leipziškog Gewandhausa, Zagrebački solisti, Hrvatski barokni ansambl i brojni drugi, a igre će zatvoriti Zagrebačka filharmonija ispred crkve sv. Vlaha program Verdija.

Plesni dio programa čine cjelovečernji koncerti folklornog ansambla Linđo i ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske LADO, te neobarokni balet Opasne veze nastao po motivima romana Opanse veze Pierra Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Mullera, u režiji Valentine Turcu i Lea Mujića, te u koprodukciji s Festivalom Ljubljana i Slovenskim narodnim gledališćem iz Maribora.

Za sve filmofile održavat će se projekcije filmova u ljetnim kinima. Uglavnom su to filmovi socijalne problematike kao Nevidljiva žena, Tom na farmi i Mi smo najbolje.  Također će biti prikazani filmovi dobitnici nagrada publike i Velike zlatne Arene na Pulskom filmskom festivalu.

Intendant Igara Krešimir Dolenčić pozvao je publiku riječima: ”Sve ovo postoji jer trebamo čuvati ovaj Grad, pomoći mu našom tišinom i poštovanjem, poduprijeti ga ljubavlju i okupati glazbom, poezijom i riječima od kojih je i sam sagrađen. Počelo je ljeto i stavimo pamet na festival. Dobro nam došli na 65. Igre.”

Be social

Komentari