Izvedbene umjetnosti

Najava – PIF: Angažirano lutkarstvo za odrasle Wakka Wakka i priča o islandskom bankrotu

Foto: Press / Saga
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: press
Foto: press

Jedno od najznačajnijih gostovanja 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF svakako je ono njujorškog vizualnog kazališta Wakka Wakkai njihove predstave Saga, koja je nastala u suradnji s Vizualnim kazalištem Nordland.

Predstava Saga, koja na programu PIF-a u Kerempuhu u utorak, 16. rujna, u 21 sat, govori o raspadu života Gunnara Oddmunsona i primjer je angažiranog lutkarstva prvenstveno namijenjenog odraslima. Gunnar stoji sam s lopatom u rukama pitajući se kako je sve pošlo po krivu. Osjećao se sretnim i uspješnim, imao je velike planove za budućnost prije kraha islandskog gospodarstva koje je postavilo novi svjetski rekord u bankrotu. Sada sanja samo o pravdi. Nakon što ga je obitelj napustila, a banka mu zaplijenila kuću i automobil, budi se Gunnarova drevna nordijska želja za krvnom osvetom.

Ovakav siže u velikoj nas mjeri podsjeća na našu svakodnevnicu, ali i na neke probleme suvremenog načina života. Predstava tematizira ekonomsku krizu koja je započela 2008. godine i rezultirala kolapsom triju najvećih komercijalnih banki u državi. Nezaposlenost se tijekom 2008. utrostručila, a pogodila je prvenstveno činovnike, menadžere, državne službenike i tvorničke radnike. Unatoč inflaciji, krahu bankarskog sektora i nezaposlenosti, Island se uspio izvući iz financijske krize već 2011. (barem u očima ekonomskih stručnjaka) i danas služi kao jedan od pozitivnih primjera.

Islandski primjer nije jedini, ali je jedan od rijetkih koji su imali pozitivan ishod. Problemi s kojima se suočava Gunnar Oddmunson, glavni junak ove predstave, bliski su i problemima s kojima se svaki dan suočavaju i hrvatski građani. Deložacije, ovrhe imovine, raspadi obitelji i općenito urušavanje građanskog života kakav se gradi godinama česta su tema i hrvatskih medija. Vizualno kazalište Nordland, kao skandinavski suradnik skupine Wakka Wakka, odlučilo je progovoriti o toj temi. Kad će se takvo što dogoditi kod nas, možemo samo nagađati.

Wakka Wakka je neprofitno vizualno kazalište koje djeluje u New Yorku. Od 2001. godine Wakka Wakka stvorila je osam originalnih kazališnih produkcija, koje su imale prilike gostovati diljem svijeta. Među njihovim nagradama vrijedi izdvojiti niz nominacija za Drama Desk Award, jednu od najznačajnijih njujorških kazališnih nagrada, koja im je 2013. dodijeljena za posebno ostvarenje u lutkarstvu. Za svoju su predstavu FABRIK 2008. godine, također nastalu u suradnji s Vizualnim kazalištem Nordland, osvojili priznanje centra UNIMA za izvrsnost.

Be social

Komentari