Glazba

Najava – Rock’n’Roll kosmonauti SUUNS ponovo u Zagrebu!

Foto: Žedno uho
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Žedno uho
Foto: Žedno uho

Novi val plodne kanadske RnR scene u zadnjih petnaestak godina izrodio je na stotine autentičnih, zanimljivih RnR bendova i singer/songwrittera, prepoznatih na globalnoj RnR sceni od strane kritike te obožavanih od strane publike. Žedno uho kao ljubitelj progresivnog, radikalnog, te originalnog tradicionalnog RnR zvuka s posebnom pažnjom prati cijelo vrijeme kanadsku RnR scenu i bira njene najbolje i recentne predstavnike (Destroyer, Handsome Furs, Islands, Japandroids, Wolf Parade, You Say Party , AIDS Wolf). Tako nam se u Hrvatsku vraćaju SUUNS-i, nakon furioznog nastupa na legendarnom prvom izdanju Terraneo festivala i prošlogodišnje zagrebačke premijere drugog albuma Images du futur  u Tvornici kulture. Ovaj put, SUUNS gostuju u zagrebačkom klubu Močvara, 11.lipnja. Koncert u Zagrebu u sklopu je velike europske turneje koja će se odvijati tijekom 2014. godine.

Suuns je jedan od ne tako brojnih aktualnih RnR bendova koji je pomaknuo granice žanra i otišao korak dalje.  Uspjeli su sublimirati sirov visok naboj kreativosti i senzibiliteta ka prostoru i vremenu koje žive, u unikatne moderne RnR kompozicije gdje ne caruje  moć moderne tehnologije nad idejom i krativnošću, što je najčešća zamka kojom se koristi glazbena industrija u cilju obmane publike i čiste financijske koristi. Energija i atmosfera koju Suuns uspijevaju postići s dušom koristeći klasične RnR instrumente, kao i sintisajzer, manipulirajući analognim dinamičkim elektronskim spravama, ravna je revolucionarnom zvuku i energiji kraut rocka krajem 60-ih i početkom 70-ih godina, najviše podsjećajući na osjećaj koji stvara glazba bendova: Can, Amon Duul, Silver Apples, Suicide.

Foto: Žedno uho
Foto: Žedno uho

Bend je nastao 2006. godine sasvim slučajno kada su se dva prijatelja Ben Shemie (giatara/vokal) i Joe Yarmush (gitara/bass) sastali kako bi snimili par ritam sekvenci iz čega je instant nastalo nekoliko pjesama. Ubrzo se bendu pridružuje bubnjar Liam O’Neill i bassist/klavijaturist Max Henry što je i današnja postava Suunsa.

Vrlo brzo prepoznati na kanadskoj plodnoj RnR sceni 2010. godine Suuns potpisuju ugovor sa Secretly Canadian labelom kojoj kritičari daju važnosti legendarnog Sub Pop izdavača iz Seattlea koji je 90-ih godina bio dom za uzavreli grunge pokret – prelomni bitan trenutak u novijoj RnR povijesti.

Do sada su izdali dva albuma Zeroes QC (2010.) i Images du futur (2013) kao i EP Bambi/Red Song  te su sva izdanja dobila visoke ocijene relevantnih medija : NME, Pitchfork, Metacritic te su predstavljeni kao bitna pozitivna pojava na globalnoj RnR sceni.  Kvalitetu benda ipak najbolje opisuje činjenica da su Suuns tijekom zadnje četiri godine nastupili na gotovo svim bitnim festivalima aktualne nezavisne glazbe te obišli gotovo cijeli svijet promovirajući svoju viziju RnR glazbe.

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 65 kn mogu se kupiti od danas, 4. ožujka, u Dirty Old Shopu, Tratinjska 18 i Rockmarku, Berislavićeva 13. Na ulazu će koštati 80 kn.

Be social

Komentari