kinu
30. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Travanj nam donosi mješavinu na kakvu nismo navikli – od izglednih kandidata za Oscare do filmova koji će ili brzo utonuti u zaborav ili postati miljenici publike. Sve je na vama, dragi gledatelji.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Slavna Compagnie Non Nova dolazi u Zagreb na Festival novog cirkusa!

Foto: www.cirkus.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.cirkus.hr
Foto: www.cirkus.hr

Polovicom lipnja na zagrebačkom će se Festivalu novog cirkusa predstaviti slavna francuska skupina Compagnie Non Nova! Možda i najekskluzivnije gostovanje rođendanskog izdanja  ove manifestacije, koja već cijelo desetljeće u zagrebačka kazališta dovodi progresivne suvremene cirkuske programe, uključit će dvije predstave u kojima glavnu ulogu, vjerovali ili ne, tumači vjetar.

U Zagrebačkom kazalištu mladih 15. i 16. lipnja domaća će publika moći vidjeti predstave „VORTEX“ (Vrtlog) i L’après-midi d’un foehn” (Poslijepodne jednog fena).

Iza obje predstave, kao i umjetničkog koncepta koji na novožonglersku scenu donosi ova revolucionarna francuska skupina, stoji njihova kreativna voditeljica, transrodna umjetnica Phia Ménard. Bit će ovo njezino treće pojavljivanje u Zagrebu, nakon što je 2007., tada još kao Philippe, sudjelovala u žonglerskoj predstavi-predavanju „Jongleur pas confondre“ (izvedba na FNC-u bila je međunarodna premijera!), te nakon što je na jednodnevnom festivalskom izdanju 2010. prihvatila presedansko jednokratno gostovanje svog kompleksnog projekta „P.P.P.“ koji je uključivao tonu leda na pozornici.

Foto: Jean Luc Beaujault, www.cirkus.hr
Foto: Jean Luc Beaujault, www.cirkus.hr

Žongliranje takozvanim nežonglirivim predmetima kao što su kaktusi ili led, a potom i predmetima koji su teško uhvatljivi i simboliziraju konstantnu transformaciju (usporedivu s transrodnim životnim putovanjem umjetnice), dovelo je Compagnie Non Nova do serije predstava u kojima umjetnici žongliraju – vjetrom. Ili vjetar žonglira njima.

„L’après-midi d’un foehn” namijenjen je najširoj publici, pa i djeci, dok se “VORTEX”, u kojem glumi i sama autorica, preporučuje gledateljima starijima od 15 godina. Iako će se u dva dana izvesti ukupno pet izvedbi ovih dviju predstava, one igraju pred malim okruglim gledalištem posebno izgrađenim za scenu na kojoj vjetar preuzima kontrolu. Zbog ograničenog broja ulaznica, publika se upućuje na što raniju kupovinu. Po cijeni od 50 i 100 kuna, ulaznice su dostupne na blagajni ZKM-a ili na službenim stranicama Festivala novog cirkusa.

Festival novog cirkusa organizira Mala performerska scena uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstava kulture i Turističke zajednice grada Zagreba. Gostovanje Compagnie Non Nova  pomogao je i Francuski institut, a djelovanje Male performerske scene u 2014. godini podržava i zaklada Kultura nova.

(Visited 101 times, 1 visits today)
Be social

Komentari