Glazba

Najbolji domaći albumi u 2013. godini!

Fotomontaža: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
Fotomontaža: Ziher.hr
Fotomontaža: Ziher.hr

Svi nešto kukaju i okreću očima na pitanje o glazbenoj sceni u Hrvata. A zašto? Pored toliko uspješnih ovogodišnjih glazbenih izdanja. Ziher je tako na zadnji dan 2013. godine odlučio napraviti pregled najboljih domaćih albuma u ovoj godini, redoslijed nije bitan, ali bitno je da je svaki od ovih albuma vrijedan vaše pažnje.

Video – Rezime glazbene 2013. by Potlista: “Domaća scena nikad bolja!”

Pips Chips&Videoclips – Walt
Većina se slaže u jednome – najbolji album Pipsa do sada! U svojoj 20-ak godina dugoj karijeri u Pipsima, Kreativac Dubravko Ivaniš je od ”Walta” napravio album koji se može svrstati u klasike. Album čini deset pjesama, a nakon svake s nestrpljenjem očekujemo sljedeću, koja opet biva jednako dobra. ”Walt” je album koji zvuči moderno, možda čak i premoderno za ovaj naš Balkan, ali je unatoč tome stvorio malu masu obožavatelja, kojima je poklonjeno ovo remek djelo.

Sara Renar – Djeca
Diplomirana arhitektica, glazbenica, povremeno i model, ova svestrana Zadranka krenula je putem koji je za sve mlade kantautorice prethodno utabala Nina Romić. Iako je isprva naglasak stavila na akustičnu gitaru, kasnije je odlučila da će debitantski album ”Djeca” ipak snimiti uz pratnju benda. Nekima se ta odluka svidjela, a neki su tvrdili da je izgubila onaj početni ”štih” zbog kojega je u početku bila zamijećena. No, rezultat je bio jednako dobar. Albumom dominira pretežito ljubavna tematika, bez nepotrebne patetike i sladunjavosti (”U velikom stilu”, ”Trebam te”), dok se s druge strane nije libila dotaknuti ni društvenog licemjerja o kojem progovara kroz pjesmu Altruizam. Sve je lijepo upakirano u komplet glazbeno dobro potkovanog benda i izuzetno talentirane Sare Renar.

Hesperian Death Horse – Mrtav
Eksperimentalni post metal/sludge bend predstavio je album intrigantnog naslova te zanimljivog koncepta koji album dijeli na četiri duga dijela u trajanju nešto manje od 50 minuta. Svaka od pjesama u prijevodu na hrvatski znači ‘smrt’ ili ‘mrtav’; Heriotza (1. dio – Kraljevi), Deces (2. dio – Palež), Surm (3. dio – Oni to nisu) i Morte (4. dio – Oltar). Činjenica da odlično zvuče ne zapanjuje previše jer se može reći da se radi o supergrupi pošto svaki od članova ima još par, u tom žanru, prepoznatljivih bendova sa strane. Prvim albumom su odluči krenuti od zadnje faze (smrti) pa nas tako tek očekuju ‘život’ i ‘rođenje’ za koje se nadamo da će biti jednako uspješni.

Kiša metaka – Kiša metaka
Ironični balkanski rap sastav oko kojeg se u prilično kratkom vremenu stvorio ”hype” u svojim pjesmama donosi ”tvrdi rap”, a ljubavi i lijepim riječima tu nema mjesta. Album otvara pjesma ”Konan” čiji spot kreće sa snimkom vojnog mimohoda za vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, uz jeziv Vojkov beat i refren ”Past će kiša metaka, svi će poginit od kiše metaka”. Tu se odmah da naslutiti da Kiša metaka nije hip hop kolektiv koji funkcionira isključivo kao zabavna parodija američkim gangsterima. Istina je da nisu za svačije uši, ali očito ima dosta onih koji su prepoznali kvalitetu Splićana, a upravo to dokazuje i činjenica da su na zadnjem koncertu u Tvornici, gdje su nastupili kao predgrupa Dječacima, dobili komentare od publike da su više došli zbog njih nego zbog Dječaka.

S3ngs – Costa S3ngsia
Ovaj zagrebački indie bend je odličan primjer kako ne morate iza sebe imati ugovor s nekom velikom izdavačkom kućom da biste uspjeli. Od izlaska prvog albuma ”Moderno trijezan”, bendu je porastao broj članova pa se u skladu s tim proširio i spektar utjecaja te su dodani dodatna gitara i klavir. Pjesme na albumu se tematski protežu od ljubavnih pa sve do socijalnih, a kao najprepoznatljivije ističu se “Dođi” i “Na more”.

Muscle Tribe of Danger and Excellence – Eagles And Chainsaws
Još jedan bend, supergrupa, kojeg je publika iznimno dobro prihvatila. No, poslušate li njihov album ”Eagles and Chainsaws”, neće vam dugo trebati da donesete zaključak zašto je to tako. Album nije natrpan svime i svačime, nego uspješno izbalansiran, a kao tri najuspjelije stvari izdvajaju se The Manifest, Ode to the Shameless One i Lumberjack or Fisherman.

Punčke – Sunčano s povremenom naoblakom
Djevojke su na sceni već šest godina i opet su se uspjele oduprijeti svakojakim utjecajima i ostale su vjerne sebi. Iako su se u početku još tražile, albumom ”Sunčano s povremenom naoblakom” su odlučile u kojem smjeru misle ići i nisu nimalo pogriješile jer je ovo njihov najbolji uradak do sada. Većina pjesama uporište ima u ljubavnim temama, ali je prezentirana na njihov osebujan pristup u kojem su na tren romantične, a na tren pomalo drske.

Lovely Quinces – No Room For Us
Dunja Ercegović a.k.a. Lovely Quinces za mnoge je u punom sjaju zablistala i bila primijećena tek na koncertu Morcheebe u Tvornici, no ova se mlada Splićanka od početka svoje karijere izdvaja glazbenim ukusom i osebujnošću. Debitantski EP ”No Room For Us” zasluženo je pobrao hvalu, kao i sama kantautorica koja je ostala dosljedna svom stilu, snažnom glasu i akustičnoj gitari.

My Buddy Moose – Shine! Shine! Shine!
Bend neupitne kvalitete koji pjesme izvodi na engleskom, tokom godina je skupio zavidan broj fanova. Što je, uzmemo li u obzir da ne pjevaju na jeziku lijepe naše, velika stvar. Zadnjim albumom ”Shine! Shine! Shine!” su pokazali da Rijeka definitivno ima bend s kojim može parirati američkom tržištu. Album je najkompletniji uradak grupe do sada, a krase ga energični bubnjevi, glasne i reske električne gitare koje potpisuje produkcija Chrisa Eckmana.

 

Be social

Komentari