Film

Nerazvikani filmovi vrijedni gledanja Pt. 2

Foto: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Drugi srpnja, nakon odgledane prve epizode nove sezone Skinsa i ignoriranja svakakvih boleščina u istoj, ostala sam nekoliko trenutaka gledati u ekran pokušavajući se sjetiti odakle mi je poznat maleni Dominic. Nakon podužeg razmišljanja, sjetila sam se simpatičnog britanskog filmića koji je, iako nominiran za BAFTA-u, ostao relativno nezamijećen među filmskim ljubiteljima, Submarine. Potaknuo me da, unatoč svim prekrasnim stvarima koje „mati Dalmacija“ nudi ljeti te intelektualnom propadanju i odmaranju ta kratka dva mjeseca, napišem nešto što bi moglo ljudima čak biti zanimljivo. Iako nije vrijeme gledanja filmova, Ziher vam donosi još nekolicinu kvalitetnih koji bi mogli poslužiti za „odmor“ od cjelodnevnih lumpovanja.

Submarine (2010)
S obzirom da me natjerao da se malo potrudim oko ovog članka, red je da počnem s njim. Jako simpatičan film prati život petnaestogodišnjeg Olivera Tatea (Craig Roberts) koji u svom životu ima dva cilja: izgubiti nevinost prije svog sljedećeg rođendana i spasiti brak svojih roditelja. Submarine je napravljen prema istoimenoj noveli Joea Dunthornea, a njegov režiser, Richard Ayode, je radom na ovom filmu zaslužio nominaciju za već spomenutu BAFTA-u.

Perfect Sense (2011)
Za ovaj film nisam sigurna koliko je (ne)razvikan, ali je zasigurno vrijedan gledanja. Iako se radi o svijetu koji je zahvaćen epidemijom i boleščinama za koje lijek ne postoji, režiser ovog filma, David Mackenzie, uspio je radnju koja na prvu kao pred apokalipsu i ne zvuči toliko privlačno za gledanje (nema zombija, kukaca, svemiraca, mutanata Željke Markić) začiniti jednom ljubavnom pričom koja je, iako osuđena na propast i tešku depresiju, ipak, meni osobno, uspjela probuditi osjećaje smirenosti i utjehe. Eva Green i Ewan McGregor za čistu peticu.

Happiness (1998)
Sam naslov filma daje naslutiti o čemu se u filmu radi. Priča prati živote triju sestara, njihovih obitelji i individua kojima su okružene koji su u konstantnoj potrazi za srećom, na ovaj ili onaj način. Simpatičan i zanimljiv film zaradio je i jednu nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najboljeg scenarista, a iako nitko od glumačke postave nije bio nominiran (Jane Adams, Jon Lovitz, Philip Seymour Hoffman), upravo taj segment, fantastična gluma, ovaj film čini toliko dobrim.

Moonrise Kingdom (2012)
Iako je ovaj film, barem među filmskim znalcima, i više nego poznat, bila bi šteta da ga netko ne pogleda i upravo iz tog razloga ga stavljam na ovaj popis. Wes Anderson, Bill Muray, Edward Norton, Bruce Willis, Tilda Swinton, fantastičan režiser, poznati glumci, ali zvijezde ovog srčeko simpatičnog filma nisu oni, već dvoje mladih „ljubavnika“ koji se zbog svoje velike, ali, u tom trenutku, nemoguće ljubavi, odluče uputiti u nepoznato i time izazovu veliku pomutnju na otoku. Film je zaradio jednu nominaciju za Oscara i to u kategoriji najboljeg originalnog scenarija za koji su zaslužni, već spomenuti, Wes Anderson, i Roman Coppola.

3 Idiots (2009)
Nakon nekoliko holivudskih, vrijeme je za jedan bolivudski film. 3 Idiots je jedan od onih filmova u kojima se u jednom trenutku smiješ, a već u sljedećem brišeš suze od plača, napravljen produkcijski na jednoj vrlo, vrlo visokoj razini. Priča prati dvoje prijatelja koji pokušavaju pronaći izgubljenog kompanjona koji ih je naučio razmišljanju van okvira, čak i ako ih svi nazivaju idiotima. Film se s ocjenom 8.3 nalazi na 222. mjestu „prestižne“ IMDb-jeve ljestvice.

The Best Offer (2013)
Šlag za kraj. Jedini film ove godine koji zaslužuje epitet izvrsnog. Kada su mi rekli tko ga je režirao i tko glumi u istom, prvi put, nakon dugo vremena, prije gledanja nekog filma nisam osjetila dozu skepse. I to me jako preplašilo. Ali osjećaj me nije prevario. Guiseppe Tornatore, poznati talijanski režiser, u svom stilu je napravio uistinu film vrijedan gledanja, a Geoffrey Rush, ovom ulogom bi, vrlo lako moguće, sebi mogao priskrbiti još jednog Oscara.

Koliko su filmovi razvikani / nerazvikani ostaje nepoznanica, ali da su vrijedni gledanja, jesu. Kad vam čak i alkoholiziranje, partijanje, ludovanje i korištenje kojekakvih nedopuštenih supstanci dođe na vrh glave i poželite odmor, ukoliko odlučite pogledati neki od gore navedenih filmova, nećete zažaliti.

Be social

Komentari