Vizart

Nikolina Knežević za Sketchbook Station: Osebujan svijet u malom

Nikolina Knežević
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tijekom boravka u Hrvatskoj umjetnička mapa Sketchbook Station projekta u organizaciji udruge Prizma dospjela je u ruke iznimne umjetnice mlađe generacije Nikoline Knežević koja se u svom dosadašnjem djelovanju posvetila već pomalo zaboravljenoj tehnici izrade minijatura. Oslikavajući inspirativne motive u iznimno malim dimenzijama, Nikolina stvara svoj osebujni svijet u malom.

Nikolina Knežević rođena je 1986. godine u Zagrebu. Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je 2005. godine maturirala na tekstilnom odjelu, upisuje nastavnički odsjek na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti gdje je diplomirala 2012. godine u grafičkoj klasi doc. Ines Krasić. Do sada je radila kao profesor likovne kulture u osnovnim i srednjim školama. Osnovala je vlastiti modni brand ženskih torbica 2012. godine, a trenutno radi kao freelance kostimografkinja za filmske i reklamne produkcije. Bavi se crtanjem i slikanjem, a do sada je izlagala na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. U pripremi je i njezina prva samostalna izložba koja će se uskoro održati u Karlovcu.

Foto: Press

Akvarel kao jedna od najstarijih slikarskih tehnika, priznata i zastupljena još u starom Egiptu, često je nazivana i najplemenitijom slikarskom tehnikom. Akvarel zahtijeva poseban senzibilitet, strpljenje i koncentraciju, te ne podnosi nesigurnu ruku. Greške je praktički nemoguće ispraviti, a svaki suvišan potez umanjuje intenzitet iskaza. Upravo je u ovoj posebnoj tehnici Nikolina Knežević pronašla savršen medij za transformaciju inspirativnih motiva iz prirode koji nisu samo puka interpretacija određene teme, već i refleksija same autorice u akvarelnom odrazu na papiru.

Početkom 2014. godine Nikolina počinje istraživati tehniku akvarela slikajući inspirativne motive iz svog okruženja na iznimno malom formatu. Postavljajući vrlo zahtjevne okvire svog stvaralačkog procesa koji uključuju tehniku akvarela i format minijature, Nikolina sa svakim novim ciklusom podiže sve više i više ljestvicu očekivanja od sebe i svog rada. Tijekom istraživanja tehnike akvarela posebno ju je zaintrigirala poznata engleska književnica i ilustratorica Beatrix Potter, odnosno cjelovit i zaokružen proces koji prati njezin rad od ideje i priče, preko razrade likova do završnih ilustracija.

Foto: Press

Nikolina motivaciju za rad pronalazi u izazovima koje si sama postavlja poput započinjanja i završetka pojedinog ciklusa, zatim priprema za predstojeće izložbe, a posebice kontinuiranim radom na poboljšanju svojih crtačkih i slikarskih vještina kako bi dočarala što više detalja na što manjoj površini bez upotrebe povećala. U svom radu najčešće koristi akvarel i drvene bojice te sliku po promatranju, kako bi što vjernije prenijela motiv na papir. Ključan segment svakog djela nije hiperrealizam interpretiranog motiva, već životnost koju impregnira u svaki rad unoseći pritom i djelić vlastitog karaktera, emocija i promišljanja, čime rad postaje visoko individualiziran.

Rad Nikoline Knežević za Sketchbook Station umjetničku mapu prikaz je osobnog motiva koji autorica simbolički veže uz svoj boravak u Engleskoj. U prepoznatljivoj tehnici akvarela i drvenih bojica Nikolina je naslikala svoje omiljene tenisice, a da biste saznali koja je poveznica tenisica s Engleskom, morat ćete pričekati otvorenje izložbe kada vas očekuju detalji priče koja leži iza ovog modno-stilskog motiva. Umjesto tradicionalnog pitanja, ovaj tekst završavamo inspirativnim citatom Nikoline Knežević koji značenjski sumira izuzetno važnu životnu misao u vrlo kratkoj formi: “Budite iskreni u svojim životnim odabirima… uvijek hrabri i pomalo ludi…”

Ako želite detaljnije upoznati čudesan svijet minijatura Nikoline Knežević posjetite njezinu Instagram stranicu.

Autorica teksta za potrebe projekta je povjesničarka umjetnosti i slovakistkinja, muzeologinja, te kustosica i urednica internetskog portala o umjetnosti PerceiveArt Sonja Švec Španjol.

Be social

Komentari