Vizart

No concept: “Od portreta do apstrakcije, FPZG je pun fotografskog talenta!”

Foto: Ivana Banfić
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Ivana Banfić
Foto: Ivana Banfić

Na fakultetu već imamo televiziju, časopis, novine te nam je važno bilo uključiti  fotografiju kao neizostavan medijski instrument pomoću kojeg se naši studenti mogu izraziti”, kaže Anja Stević, organizatorica izložbe fotografa No concept.

Anja i njezin kolega Emil Čančar, oboje studenti treće godine novinarstva na FPZG-u, odlučili su organizirati izložbu fotografija pošto su uočili kako studenti na njihovom fakultetu već kroz neke kolegije koji potiču rad na fotografiji pokazuju kako imaju dobro oko. Tako da fotografe imaju, a prostor? Nisu trebali otići daleko. Tvornica Kulture ima već dugu povijest ugošćivanja događaja u organizaciji studenata, a izrazila je želju da ih bude više. Tijekom travnja raspisan je natječaj, a pozvani su svi sadašnji, ali i bivši studenti FPZG-a da prijave nekoliko svojih fotografija, a izbor teme sasvim je slobodan: “Željeli smo da se ti mladi fotografi predstave u svom izdanju.”

Na natječaj je pristiglo preko 150 fotografija od 35 autora. Žiri, koji se sastoji od prof. Hrvoja Žučka, Ivana Posavca i Ane Šesto, morao je odabrati konačnih 19 radova studenata. “Zapravo, kad smo birali žiri, bilo nam je važno da su na neki način povezani s našim fakultetom. Profesor Žučko predaje na našem fakultetu, Ana je naša bivša studentica, a sada fotografkinja, a Ivan Posavec je već nekoliko puta bio u ulozi gosta predavača”.

Nepostojanje koncepta rezultiralo je i očekivanom raznolikošću. “Sve smo dobili, od portreta do apstrakcije (…) Ali najviše nekako prevladavaju crno-bijele, umjetničke, nostalgične fotografije. Zanimljivo je kako je taj umjetnički smjer prevladao, možda smo očekivali više fotoreportaža. Sada razmišljamo da upravo iduće godine raspišemo natječaj za tematsku izložbu pomoću kojeg bismo privukli takvu, reportažnu formu fotografije.“

Foto: Franjo Zajec
Foto: Franjo Zajec

Izložba sa studentskim radovima otvorit će se u petak, 31. svibnja u Malom pogonu Tvornice, a ostat će otvorena dva tjedna. Na samom otvorenju publika će moći glasati za najbolji fotografiju, a organizatori su priredili i katalog izložbe s fotografijama s opisom te biografijom fotografa. Na samoj izložbi prisustvovat će i dekan Nenad Zakošek koji ističe ovaj hvale vrijedan projekt te posebno  iskazuje zadovoljstvo zbog odaziva natječaju i politologa i novinara.

Autori čiji se radovi izlažu su: Iva Balent, Saša Borenović, Katarina Juričić, Petra Jurić, Lidija Lončarić, Vesna Karavanić, Vatroslav Katić, Ena Mrakužić, Ana Šefček, Vedran Tolić, Katja Vretenar, Franjo Zajec i  Mateja Zvirotić.

Otvorenje izložbe osnažit će DJ Hlad i DJ No def, odnosno Petra Novosel i Lucija Mandekić s Radio Studenta. Besplatne karte mogu se pokupiti u Studentskom zboru (soba kod Dvorišne dvorane) Fakulteta političkih znanosti.

 

Be social

Komentari