Vizart

Novo doba istraživanja: 125 godina National Geographica

Foto: facebook.com/ National Geographic
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ National Geographic
Foto: facebook.com/ National Geographic

Ova godina u znaku je obilježavanja 125 godina National Geographica, kako udruge National Geographic Society, tako i samog časopisa. U siječnju davne 1888. godine u Washingtonu se okupilo 33 biologa, geografa, meteorologa i drugih znanstvenika. 13. siječnja povijesni je dan – osnovana je udruga sa ciljem promicanja geografije. Već je u listopadu iste godine izišao i prvi broj magazina National Geographic. Pregled rada udruge i časopisa omiljenog zbog zanimljivih i jednostavnih reportaža našao se na izložbi “Novo doba istraživanja: 125 godina National Geographica” (eng. “A New Age of Exploration: National Geographic at 125“). Washingtonska izložba otvorila se proteklog mjeseca u muzeju National Geographic, a traje sve do lipnja 2014.

Foto: facebook.com/ National Geographic Museum
Foto: facebook.com/ National Geographic Museum

“Nadahnjuje ljude da brinu o našoj planeti još od 1888. To je jedna od najvećih neprofitnih znanstvenih i obrazovnih institucija u svijetu.”. Ovo za sebe na službenoj stranici kažu iz National Geographic Societyja, udruge koja je s vremenom širila svoju djelatnost i na druge medije. National Geographic Channel emitira se od rujna 1997. godine, a časopis se trenutno objavljuje na više od 30 jezika. Tiskani mjesečnik od studenog 2003. ima i hrvatsku verziju, a teme kojima čitatelji imaju pristup za 32 kune po broju su domaće i iz svijeta.

Foto: facebook.com/ National Geographic Museum
Foto: facebook.com/ National Geographic Museum

Danas možemo reći da je neprofitna udruga itekako uspjela u svome cilju i popularizirala ne samo zemljopis, već i povijest, zoologiju, ekologiju, astronomiju, kemiju i mnoge druge prirodne i društvene znanstvene discipline. Ipak, prvo na što pomislimo kada se spomene National Geographic je fotografija. Udruga i časopis vode se za uzrečicom “slika govori tisuću riječi”. Profesionalni fotografi mnogim su generacijama približili prirodne ljepote okoliša, ali i narode i kulture koje mali čovjek uživo možda nikada ne bi vidio.

Kako je izgledalo i još uvijek izgleda “novo doba istraživanja”? Odgovor na ovo pitanje saznat će posjetitelji interaktivne izložbe koja sadrži više od tisuću brojeva časopisa, galerije fotografija o starim civilizacijama, biljnom i životinjskom svijetu, ali i portrete osnivača udruge. Pregled razvoja časopisa kroz sve ove godine možda je bolje prepustiti najzanimljivijim fotkama koje se nalaze u galeriji ovdje.

Be social

Komentari