Vizart

Odlazak velikog arhitekta: Preminuo Rick Mather

Foto: flickr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com

Američki arhitekt Rick Mather preminuo je u 75-oj godini života. Rođen je 1937. u Portlandu (Oregon) gdje je studirao arhitekturu na “University of Oregon” do 1961., a dvije godine nakon završetka studija odlazi na europski kontinent, točnije u Ujedinjeno Kraljevstvo. Na britanskom poluotoku studira urbani dizajn, a deset godina kasnije u Camdenu osniva “Rick Mather Architects”. Njegov rad karakterizira česta upotreba stakla, izrazita prisutnost dnevnog svjetla i održivost.

Vjerojatno je najpoznatiji kao arhitekt ekstenzije britanskog The Ashmolean Museuma, najstarijeg muzeja u Velikoj Britaniji, nastalog 1683. godine.  Sam muzej počeo je zbirkom vrtlara Johna Tradescanta koji je javnosti prikazao brojne životinjske i biljne vrste. “Zbirke su se rapidno bogatile donacijama i trebalo je više prostora te je nova zgrada Ashmoleana bila izgrađena 1845.”, piše Turner-Vučetić za Vijenac. Rick Mather uklopio je svoje athitektonsko proširenje iz postojeće zgrade koju je projektirao Charles Cockerell sredinom devetnaestog stoljeća. Poštovanje prema prošlim radovima rezultiralo je suptilnom prisutnošću nadogradnje, a omogućio je i da muzej sadrži  galeriju koja bi mogla izlagati materijale od tekstila koja se sakriva od Sunca u podrumskoj razini. “Matherov dizajn omogućuje galerijama da izlaže materijale, koji su zbog razloga konzervacije, nisu mogli biti dosad izloženi”, rekao je na službenim stranicama ravnatelj muzeja Christopher Brown koji je dodao kako je Mather “veliki arhitekt koji je posjedovao specifičnu genijalnost u integraciji novog u staro”. U cijeli taj projekt transformacije utrošeno je tri godine rada i 60 milijuna funti.

Taj rad donio mu je prije tri godine nominaciju za tzv. Stirling gdje je ušao u uži krug za tu vjerojatno najprestižniju arhitektonsku nagradu u Velikoj Britaniji koju dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata.

Tijekom života nagrađen je za svoje arhitektonske vizije i ostvarenja poput Ellis F Lawrence Medal koju mu je dodijelio School of Architecture and Applied Arts za “ostvarenja koja su dokazala njegov integritet i odanost ovoj profesiji”, piše Architects Journal.

Be social

Komentari