Vizart

Online rapsodija znanja

Foto: http://www.openculture.com/freeonlinecourses
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: http://www.openculture.com/freeonlinecourses
Foto: openculture.com

Zasigurno nisam jedini koji se koji put požalio na svoj studij – profesor/ica ne radi dobro svoj posao ili ponuda izbornih kolegija nije zadovoljavajuća ili već nešto drugo. Suvremeno društvo doživjelo je revoluciju – revoluciju weba 2.0. Stvorena je najveća baza podataka na svijetu koja nam omogućuje da pristupimo nezamislivoj količini informacija i znanja. Zaista, sve možemo naći. Definicija tradicionalnog obrazovanja brzo se mijenja i podatak da već svi koriste online izvore nije revolucionaran.

Postoji platforma Open culture koja redefinira obrazovanje. Kako nam se često čini da je Internet neuredan, Open culture objedinjuje razne visokokvalitetne (i besplatne!) kulturalne i obrazovne materijale (audio knjige, online tečajeve, tečajeve stranih jezika, e-knjige) na jednom mjestu.

Tako ovdje možete naći preko 700 raznih tečajeva, a raspon tema i područja impresivan je. U području umjetnosti i povijesti umjetnosti moguće je naći desetak izvora koji nude enormne količine različitih članaka, predavanja, video materijala i dr.

Beth Harris iz MoMA-e i Steven Zucker iz Pratt Instituta u suradnji s Khan Academy stvorili su jedan od njih – SmARThistory – kako bi omogućili bogato obrazovno iskustvo dostupno svima. U toj vrlo preglednoj i jednostavnoj za korištenje multimedijalnoj web knjizi, umjetnosti možete pristupiti i istraživati je na različite načine. Moguće je istraživanje različitih vremenskih perioda, umjetničkih stilova ili pojedinih umjetnika, ali omogućuje i različite tematske članke i predavanja – od osnovnih poput Uvoda u povijest zapadne kulture, Što je umjetnost, Interpretirati suvremenu umjetnost i druge tako da će zasigurno svaki ljubitelj umjetnosti ovom online akademijom satima lutati.

Annenberg Learner na svojim stranicama nudi seriju od 13 dijelova o temama koje povezuju umjetnička djela u različitim dijelovima svijeta (snovi i vizije, ceremonije i društvo, smrt i dr.) te radionice The Arts in Every Classroom koje uključuju predavanja dostupna preko streama, materijale, diskusije, različite (domaće) zadatke i sve druge alate obrazovanja korištena u tradicionalnom obrazovanju.

University of Oxford također stavlja audio verzije predavanja svojih profesora koja uključuju Estetiku i filozofiju umjetnost koja pokrivaju najvažnija djela o umjetnosti i estetici u zapadnoj filozofskoj tradiciji, a objedinjuju Platona, Aristotela, Kanta, Humea te pitanja o razumijevanju umjetnički djela i same prirode umjetnosti.

Be social

Komentari