Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Objavljena skraćena lista filmova za Oscare u kategoriji Najboljeg stranog filma

18.12.2018. Ziher.hrFoto: kolaž by Ziher
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Osamdeset i sedam država sudjelovalo je u konkurenciji Oscara 2019 u kategoriji Najboljeg stranog filma, a skraćena lista napokon je izašla s devet izrazitih ostvarenja među kojima će samo jedan osvojiti prestižnu nagradu.

Na listi se nalaze poljski Cold War Pawela Pawlikowskog, koji je u Cannesu osvojio nagradu za najboljeg redatelja. Zatim slijede dvije melodrame o siromaštvu – japanski Shoplifters Hirokazu Koreeda i libanonski Capernaum Nadine Labaki.

Kazahstan je upao u devet najboljih s filmom Ayka Sergeija Dvortsevoyja, a Kolumbija s pričom o počecima krijumčarenja droge Birds of Passage redateljice Cristine Gallego i redatelja Ciroa Guerrae.

Južna Koreja vraća se na veliku scenu nakon 1962. godine, a za to je najzaslužniji dobitnik FIPRESCI nagrade u Cannesu Burning Lee Chang-donga. Europski favoriti na listi su danski The Guilty Gustava Möllera i njemačka trosatna povijesna drama Never Look Away Floriana Henckela von Donnersmarcka.

Za kraj nominiranih na skraćenoj listi ostao je Roma meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna, crno-bijeli autobiografski film koji se nameće među favorite kategorije Najboljeg stranog filma, prenosi Indie Wire.

(Visited 248 times, 1 visits today)

Komentari