Film

Otac hrvatske šansone popunio dvoranu do zadnjeg mjesta

Vrijeme čitanja: 3 minute

kino tuskanac

Uz raznolik program i mnogobrojnu publiku, s jučerašnjim je danom započelo obilježavanje desete godišnjice Filmskih programa u Kinu Tuškanac. Tim su povodom sva prikazivanja bila besplatna, a program će trajati do kraja mjeseca, tijekom kojeg će se prikazati mnogobrojni naslovi iz filmskog vremeplova.

Filmsko putovanje kroz vrijeme započelo je glasnim smijehom u 11 sati. Izazvao ga je legendarni Charlie Chaplin –  odraslu publiku, ali i onu mlađeg uzrasta razveselio je scenama iz filmova Skitnica, Šef odjela u robnoj kući, Rolanje i Njegov novi posao. Dojam je upotpunio Igor Savin  pratnjom na glasoviru kako bi prisutni uživali u čarima nijemog filma kao nekada.

Poslijepodne su gledatelji imali priliku pogledati prvi cjelovečernji jugoslavenski igrani film snimljen nakon Drugog svjetskog rata. Crno-bijeli film Slavica, redatelja Vjekoslava Afrića premijerno je prikazan 29. travnja 1947. te je postigao velik uspjeh kod tadašnje publike.

arsen dedic1
Foto: filmski-programi.hr

 No, biser dana bila je premijera dokumentarnog filma o „ocu hrvatske šansone“, Arsenu Dediću, naziva Moj zanat, redatelja Mladena Matičevića. Dokaz tome bila je puna dvorana, čiji sjedeći kapacitet nije bio dovoljan za zaineresirane gledatelje, te su oni koji su kasnije stigli, stajali.

Prije prikazivanja filma, nekoliko je riječi rekao predsjednik Hrvatskog filmskog saveza te jedan od osnivača Filmskih programa, Hrvoje Turković, objasnivši  kako je došlo do osnivanja Programa te s kojim ciljem. Bilo je važno pružiti poslijeratnom Zagrebu kulturni centar čiji je veliki dio postalo Kino Tuškanac kada je prešlo pod Hrvatski filmski savez 2004. godine. Naglasio je kako se ideja Filmskog kulturnog centra nije odnosila samo na redovite filmske programe, već i na aktivnosti koje promiču kulturna događanja kao što su seminari, školske radionice i obrazovni programi.

Ponešto o filmu publici je ispričala producentica filma, Vera Robić-Škarica, te je obrazložila zašto se baš ovim njime obilježava centralni događaj tuškanačkih programa:
Odgovor je vrlo jednostavan – Arsen Dedić je film. Prije 50 godina započeo je sa skladbom Moderato Cantabile, ušao je u filmski prostor i nalazi se u tom prostoru. On u njemu pjeva, piše, crta i  sklada. To je Arsen Dedić. Takvog Arsena Dedića je prepoznao redatelj filma gospodin Mladen Matičević i došao je s idejom u Zagreb da o toj legendi izradimo film. Naravno da je bilo teško odbiti.“

Foto: filmski-programi.hr
Foto: filmski-programi.hr

Prvi dan obilježavanja ove obljetnice zaključio je češki romantični film Extase redatelja Gustava Machatyja iz 1933. godine. U glavnim se ulogama nalaze Hedy Lamarr, Aribert Mog, i Zvonimir Rogoz, a priča je to o mladoj ženi udanoj za puno starijeg muškarca, koja ulazi u romansu s mladim ljubavnikom.

Program povodom desete obljetnice Filmskih programa nastavlja se do kraja mjeseca, a neki od filmova u kojima ćete moći uživati su Nanook sa sjevera Roberta Flahertyja, Bergmanovi Fanny i Alexander te Sedmi pečat, Metropolis Fritza Langa i Dame iz Bulonjske šume Roberta Bressona.

Be social

Komentari