Film

Otvorenje Subversive foruma uz film, razgovor i okrugli stol

subversive festival
Foto: press Subversive festival
Vrijeme čitanja: 2 minute

Danas, u nedjelju, 13. svibnja 2018., s početkom od 18 sati, u kinu Europa održat će se otvorenje Subversive Foruma kada je na programu film Pripadati: Istina iza naslovnica, iza kojeg će u 19:30 uslijediti razgovor s njegovom redateljicom Morag Livingstone, Ninom Power i Davidom Condliffeom, uz Marinu Ivandić kao moderatoricu. Za 21 sat istog dana zakazan je okrugli stol naziva Komunizam u pokretu – poruke prijelaznog razdoblja, u kojem sudjeluju Catherine Samary i Rastko Močnik, a koji će moderirati Dimitrije Birač.

Pripadati: Istina iza naslovnica (M. Livingstone, 2017, Velika Britanija, 89’)

Subversive Forum donosi nagrađivani dugometražni film Pripadati: Istina iza naslovnica (Belonging: The Truth Behind the Headlines) britanske redateljice Morag Livingstone, u kojem autorica komparativnom analizom i metodama istraživačkog novinarstva oblikuje triptih o trima različitim industrijskim raspravama koje su se odvijale tijekom triju vlada i tri desetljeća u Velikoj Britaniji. Kroz nekoliko osobnih priča sindikalnih i drugih aktera/ica koji se nalaze u središtu sporova, redateljica prikazuje utjecaj političkih i korporativnih elita (od Murdochove kupnje Timesa i The Sunday Timesa sve do danas) na društvo i pojedinca, demokraciju i ljudska prava.

Razgovor s redateljicom Morag Livingstone, Ninom Power i Davidom Condliffeom, moderatorica: Marina Ivandić

Tijekom posljednja četiri desetljeća više je sindikalnih borbi protiv masovnih otpuštanja, pa i zatvaranja cijelih industrija u znatnoj mjeri utjecalo na oblikovanje društvene povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Istražujući pozadine triju takvih slučajeva, film Belonging: The Truth Behind the Headlines razotkriva metode koje krupni kapital i država kontinuirano koriste u nastojanju da uguše otpor radnika te ulogu medija u tom procesu.

Catherine Samary
Foto: press Subversive Festival / Catherine Samary

Nakon projekcije ovog nagrađivanog dokumentarca, s redateljicom filma Morag Livingstone, britanskim sindikalistom Davidom Condliffeom te teoretičarkom, feministkinjom i dopisnicom za the Guardian Ninom Power govorit će se o presudnoj važnosti onoga što ne piše u novinama i preduvjetima koji bi omogućili da zahtjevi radnika i radničkih organizacija izađu s margina medijske nevidljivosti, cenzure i spinova.

Okrugli stol Komunizam u pokretu – poruke prijelaznog razdoblja, razgovaraju: Catherine Samary i Rastko Močnik, moderira: Dimitrije Birač

Sa sociologom Rastkom Močnikom i političkom teoretičarkom i ekonomisticom Catherine Samary, u sklopu okruglog stola koji slijedi u programu, bit će riječi o njezinoj novoj knjizi Komunizam u pokretu (na slovenski jezik preveli Maja Breznik i Rastko Močnik) u kojoj se autorica kritički bavi historijskim značajem jugoslavenskog samoupravljanja kroz problematizaciju njegova tri razdoblja i pojma tržišni socijalizam.

Otvorit će se i pitanja optike na period Druge Jugoslavije, razlici između socijalizma i realno egzistirajućeg socijalizma? Ili se može govoriti o prijelaznom razdoblju s kapitalističkim i socijalističkim elementima? U kakvoj su ulozi i međusobnom odnosu bili plan i tržište i kakve veze imaju s demokracijom i diktaturom proletarijata? U kontekstu navedenih pitanja razgovarat će se o potencijalnim poukama i mogućnostima njihove realizacije koju ljevica danas može izvući iz jugoslavenskog samoupravljanja.

Podsjetimo, 11.Subversive festival i ove će godine, kao jedna od najvažnijih međunarodnih manifestacija borbene solidarnosti ljevice, od 6. do 23. svibnja na filmskim projekcijama te programima Konferencije, Subversive foruma, 2. AlterEkonomskog foruma i Balkan foruma uz posebno obilježavanje 50 godina May 1968 i 170. obljetnicu „Manifesta Komunističke partije“ ugostiti više od 100 intelektualaca, članova 4. Internacionale, komunističkih i radničkih partija, sindikalista, umjetnika, filmaša i aktivista iz cijelog svijeta.

Sve se dodatne informacije nalaze na službenoj stranici.

Be social

Komentari