Film

Ožujak u Art-kinu: Von Trier, Šerbedžija, Ženijalni dani i još mnogo toga

Foto: Ja Daniel Blake, Art-kino press
Vrijeme čitanja: 5 minute

Ožujak u Art-kinu: Od premijere filmova Danila i Rade Šerbedžije «Oslobođenje Skoplja» i krimića «Lazar», preko programa Trierove srijede preko novog filma Kena Loacha «Ja, Daniel Blake», Vigga Mortensena kao «Kapetana Fantastičnog» do turizma uz «Safari» Ulricha Seidla. Stižu i Ciklus frankofonskog filma, animirano-glineni film «Moj život kao Tikvica», Ženijalni dani koji započinju Fellinijevom fantastičnom dramom «8 ½»… Kraj mjeseca donosi novo Kultno kino uz Monty Python ekipu te glazbeni dokumentarac Festivala Impulse o Franku Zappi.

Trierove srijede

Srijede u ožujku i travnju provodimo uz jednako omraženog i jednako voljenog Larsa von Triera. Od prvog snimljenog (kratkog) filma ovog Danca prošlo je točno 50 godina, a on ne prestaje biti kontroverzan. Uvod u program Trierove srijede s posebnim naglaskom na filmski pravac Dogma 95 ponudit će filmski radnici Ivan Paić i Marijan Krivak u srijedu, 1. ožujka u 18 sati i 30 minuta. Nakon uvoda, prikazat će se prvi film iz ciklusa «Idioti» iz 1991. godine o grupi ljudi koji odlučuju otpustiti svog ‘unutarnjeg idiota’.

Foto: Lov na divljake, Art-kino press

Premijera filma Danila i Rade Šerbedžije

Temeljena na kultnoj drami Dušana Jovanovića, «Oslobođenje Skoplja» povijesna je i ratna drama prikazana kroz oči desetogodišnjeg dječaka Zorana. Uz Radu Šerbedžiju u filmu glume i poznati finski glumac Mikko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i David Todosovski. Glazbu u filmu potpisuju Vlatko Stefanovski i Tuomas Kantelinen. Svečanoj će premijeri u subotu, 4. ožujka prisustvovati redatelji Rade i Danilo Šerbedžija te producenti Igor A. Nola i Gorjan Tozija.

«Lov na divljake» stiže od 7. ožujka

«Lov na divljake» pustolovna je komedija o buntovnom dječaku Rickyju koji sa svojim mrzovoljnim udomiteljem Hecom bježi po divljini Novog Zelanda. Za dvojicom odmetnika kreće uzbudljiva potraga, a oni su prisiljeni premostiti međusobne razlike kako bi očuvali svoju malenu obiteljsku zajednicu. Film je režirao ‘Novozelanđanin godine’ Taika Waititi kojeg smo nedavno gledali u ulozi vampira Viaga u horor-komediji „Kad padne mrak» («What We Do in the Shadows»).

Ženijalni dani od 8. marta

Već tradicionalan program u ožujku donosi Ženijalne dane koji će započeti 8. ožujka u 20:30 s fantastičnom dramom Federica Fellinija «8 ½» nagrađenom s dva Oscara 1964. godine (Najbolji strani film, Najbolja kostimografija). Nastavak Dana donosi hrvatsku dramu «Trampolin» Zrinke Katarine Matijević te francusku dramu «Sve što dolazi» Mie Hansen-Løve. «Trampolin» nas vodi u život 7-godišnje Line koja susreće tinejdžericu Niku i 40-godišnju Nikolinu; one kao dva ogledala zrcale Lininu moguću budućnost. «Sve što dolazi» nas pak vodi u život Nathalie (Isabelle Huppert), profesorica filozofije u srednjoj školi u Parizu, kojoj se život mijenja zbog jedne suprugove odluke. Program Ženijalni dani se provodi diljem Hrvatske u kinima Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (Kino mreža).

«Ja, Daniel Blake» na repertoaru Art-kina od 9. Ožujka

«Ja, Daniel Blake» režirao je Ken Loach, a prati  stolara koji nakon zdravstvenih problema po prvi put treba pomoć države. Njegov se put do ostvarenja svojih prava isprepleće s onim samohrane majke Katie i njezino dvoje djece. Oni zajednički kreću u borbu s britanskom birokracijom kako bi dobili socijalnu pomoć. Film je osvojio brojne nagrade, a između ostalog i Zlatnu palmu u Cannesu.

«Kapetan Fantastični» stiže 10. ožujka

Duboko u šumama pacifičkog sjeverozapada, izoliran od društva, odani otac (Viggo Mortensen) posvetio je svoj život transformaciji svoje šestero djece u posebne osobe. Međutim, kada tragedija pogodi obitelj, prisiljeni su napustiti raj koji su sami stvorili i započeti put kroz vanjski svijet, sasvim suprotan njegovoj ideji roditeljstva. Sve što je učio svoju djecu, doći će u pitanje. «Kapetan fantastični» je, uz brojne druge nagrade, nagrađen na prošlogodišnjem Cannesu (Un Certain Regard) te na festivalu u Karlovim Varima (Nagrada publike).

Foto: Kapetan Fantastični, Art-kino press

Film izvan okvira: Gosti iz galaksije + predstavljanje ploče s filmskom glazbom

Kultni klasik domaćeg filma «Gosti iz galaksije», kojega je 1981. godine režirao Oscarom nagrađeni redatelj Dušan Vukotić, nakon 36 godina od svoje kino-premijere, ima i glazbenu premijeru. Soundtrack legendarnoga filma, kojega potpisuje jedan od najvećih domaćih autora filmske glazbe Tomislav Simović, bit će uskoro objavljen na vinilnoj LP ploči u izdanju riječko-zagrebačke diskografske kuće Fox & His Friends. U Art-kinu u petak, 17. ožujka s početkom u 20 sati.

Premijera krimića «Lazar»

Film Svetozara Ristovskog govori o Lazaru, mladiću koji je bio primoran brzo odrasti nakon što je njegov otac napustio obitelj. Na granici Makedonije i Grčke krijumčari ilegalnih emigranata uz pomoć taksista Mikija. Njegov se život mijenja nakon što se zaljubi u djevojku Katerinu i odluči napustiti svijet kriminala, ali od prošlosti je teško pobjeći. Premijeri će filma prisustvovati glumci Vedran Živolić i Goran Navojec.

Ciklus frankofonskog filma

Romantična drama «Nisi moj tip» prati mladog profesora filozofije iz Pariza koji odlazi na privremeni radu u manje mjesto na sjeveru Francuske. Tamo upoznaje mladu frizerku te započinju romansu, no tu uvijek negdje vrebaju kulturološke i socijalne razlike… Romantična drama «3 srca» Benoîta Jacquota nam donosi ljubavni trokut između poreznika, njegove supruge i njezine sestre. Uloge sestara u ovom filmu o ljubavi i strasti tumače Charlotte Gainsbourg i Chiara Mastroianni dok ulogu majke tumači Catherine Deneuve. Drama «Nasljednici», snimljen po istinitoj priči, vodi nas u jedan školski razred u Parizu i učenike i učenice pred koje profesor stavlja jedan težak zajednički projekt. Za najmlađe i cijelu obitelj stiže animirani film «Dan vrana» koji prati dječaka koji živi u šumi sa strogim ocem, no sve se mijenja kada dječak odluči napustiti granicu šume i istražiti vanjski svijet. Ciklus frankofonskog filma stiže u Art-kino od 24. do 26. ožujka.

«Safari»

Novi film poznatog dokumentarista Ulricha Seidla («Uvoz, izvoz», «U podrumu») snimljen je u divljim prostranstvima Afrike, domu zebri, antilopa i ostale veličanstvene divljači. Njemački i austrijski turisti divljaju kroz savanu na terencima, čekaju u zasjedi, šunjaju se za svojim plijenom. Pucaju, jecaju od uzbuđenja i na kraju, poziraju sa svojim mrtvim trofejima za uspomenu s nezaboravnog putovanja. Ovo je film o turizmu ubijanja, film o ljudskoj prirodi. Na repertoaru Art-kina od 25. ožujka.

Kultno kino uz ekipu Monty Python

Kultno kino ovog će puta biti ispunjeno smijehom uz legendu o kralju Arthuru ispričanu na veličanstven montypythonovski način. U režiji dva Terryja, jednog Gilliama i drugog Jonesa, najavljujemo grupno smijanje u nedjelju, 26. ožujka u 20 sati uz kultni uvod Dejana Durića.

Impulse festival donosi glazbeni dokumentarac

Četvrtak, 30. ožujka u Art-kino donosi moćan filmski naslov – «Nosi se s tim pitanjem: Frank Zappa svojim riječima». Pogled u život i rad avangardnog glazbenika Franka Zappe bogat intervjuima, koncertnim i arhivskim snimkama. Riječka premijera filma održava se u sklopu programa Impulse festivala u organizaciji Udruge Diston i Studentskog kulturnog centra Rijeka.

Foto: Moj život kao Tikvica, Art-kino press

Za najmlađe i cijelu obitelj stiže i oskarovski kandidat – francuski animirani film «Moj život kao tikvica». U ovoj se priči ne radi o povrću. Junak ove animirane pustolovine hrabri je maleni dječak zvan Tikvica. Kada tragičnim spletom događaja izgubi majku, mladi Tikvica ostaje sam na svijetu. Simpatičan policajac Raymond odvodi ga u dom pun djece koja su također ostala bez roditelja. Isprva zastrašen neobičnim, a ponekad i surovim mjestom, s vremenom nauči otvoriti se te ondje pronalazi novu obitelj i iskrenu ljubav.

Vidimo se u Art-kinu.

Be social

Komentari