Knjige

Persepolis zabranjen i u Chicagu?

Foto: Wikipedia
Vrijeme čitanja: < 1 minuta
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

 Nakon Irana, koji je filmsku verziju zabranio i prije premijere, Persepolis će biti zabranjen i u javnim školama u Chicagu.

Naime, javne škole u Chicagu izbacile su grafički roman Marjane Satrapi Persepolis (o kojem smo pisali ovdje) iz programa za sedme razrede osnovnih škola, i iz školskih knjižnica, smatrajući da je i grafički i literarni sadržaj tog djela neprimjeren učenicima sedmog razreda. Zbog toga su privremeno zabranili i uklonili djelo iz učionica dok ne osmisle način da kontroliraju distribuciju djela samo učenicima osmog razreda. Budući da su Sjedinjene Američke Države inače poznate po strogom sustavu cenzure, što imamo prilike vidjeti na plakatima filmova, smatraju kako bi ovaj roman mogao biti prikladan za učenike osmog razreda, ali i to trebaju detaljno analizirati.

Zabrana Persepolisa, koji je skupio zavidan popis nagrada, izazvala je velik odjek u Chicagu. Udruga nastavnika je izdala priopćenje u kojem spominje kako nisu čuli da je Persepolis zabranjen igdje osim u Iranu, a održan je  i prosvjed u samom centru Chicaga. Nastavnici smatraju kako iza zabrane ne stoji neprikladnost sadržaja, već strah sistema od knjige koja kritizira školski sustav, iznosi probleme neravnopravnosti spolova  te prikazuje revolt mlade djevojke protiv konvencionalnog načina života. Sama autorica, Marjane Satrapi, razočarana je zabranom svojeg djela u Americi, te ne vjeruje da se takvo nešto moglo dogoditi u zemlji koju se smatra najvećom demokratskom republikom na svijetu.

 

Be social

Komentari