Film

Pet hrvatskih filmova bit će prikazano na festivalu u Rotterdamu

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press
Foto: Press

44. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu održava se od 21. siječnja do 1. veljače i to je jedan od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše koji zaslužuju pažnju javnosti. U programskim sekcijama na festivalu prikazat će se pet hrvatskih filmova:

Kosac 

Kosac je dugometražni film redatelja Zvonimira Jurića. Prikazan je na ovogodišnjem 61. Pula film festivalu na kojem je dobio nagradu za kameru koju potpisuje Branko Linta. Radnja se odvija u Slavoniji i prati tri priče koje se događaju u jednoj noći i postupno grade sumornu sliku poslijeratne hrvatske i Ivinog (Ivo Gregurević) (ne)života s društvenom stigmom. Kosac će biti prikazan u programu Spectrum, posvećenom aktualnim filmskim ostvarenjima poznatih autora i umjetnika koji značajno doprinose filmskoj umjetnosti.

Manjača

Manjača je kratkometražni film redatelja Tina Žanića čija radnja prati mladića koji po prvi put odlučuje uzeti život u svoje ruke. Pokušavajući se oduprijeti starim navikama, useljava se kod djeda. Film je nastao u produkciji Kinokluba Zagreb, a na festivalu će biti prikazan u programu Spectrum Shorts koji je zapravo festival unutar festivala i najvažnije predstavljanje kratkometražnog filma u Europi. Trailer možete pogledati na linku.

Da je kuća dobra i vuk bi je imao 

Film redateljice Hane Jušić govori o Sandri, pretjerano osjetljivoj ženi koja ponekad ne može razlikovati stvarnost od svojih neobičnih fantazija. Na rođendanskoj proslavi svog muža prisiljena je provesti dan s njegovom obitelji koja je ne prihvaća, a pod njihovim okrutnim povećalom Sandra polako gubi doticaj sa stvarnošću. Film je nastao u produkciji Akademije dramskih umjetnosti, a bit će prikazan u programu Really? Really! na koji su uvršteni suvremeni filmovi s tradicijom nadrealizma. Da je kuća dobra i vuk bi je imao ujedno će na festivalu u Rotterdamu imati svoju svjetsku premijeru.

Velike Stijene, Don Kihot

U istom će programu biti prikazan i film Velike Stijene (2010) u režiji Bore Leeja (Borisa Ivkovića), samoukog autora nadahnutog filmovima Bruce Leeja te animirani film Don Kihot autora Vlade Kristla iz 1961. godine koji je u svoje vrijeme osvojio glavnu nagradu na međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu.

Be social

Komentari