Istaknuto
16.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 1. listopada ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše glazbene redakcije!

15.09.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Izvedbene umjetnosti

Svi su “Pijani” u prvoj ovosezonskoj premijeri kazališta Gavella

12.09.2018. Ziher.hrFoto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U petak, 14. rujna u kazalištu Gavella očekuje nas prva ovosezonska premijera, predstava “Pijani” Ivana Viripajeva u režiji slovenskog redatelja Vite Taufera. U drami suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva svi su likovi pijani. Pijanstvo je ovdje koncept, metafora i stanje. Opijeni alkoholom, zapravo su pijani – zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni – duhom. Humor im olakšava postojanje, on je opor i bespoštedan, uz preokrete uvjetovane iznenadnim izjavama ljubavi, priznanjima nevjere, naprasnim sastancima i rastancima…

Dramski pisac, scenarist i glumac, kazališni i filmski redatelj, Ivan Viripajev rođen je 1974. u sibirskom gradu Irkutsku. Na Irkutskoj kazališnoj akademiji diplomirao je glumu, a režiju je studirao na dopisnoj moskovskoj akademiji Šjukin. O stvaralaštvu Ivana Viripajeva između ostalog je napisano: “U njemu ima ironije i pravoslavne duhovnosti, suptilnosti i okrutnosti, a ponekad i NLO-a i gostiju s drugog svijeta.” Ivan Viripajev ispisuje tekst gdje su svi likovi pijani, ali ga ne zanima ni što su oni pili niti kako su to činili ni piju li često ili tek ponekad…

Situacije u kojima ih zatičemo svakako jesu rubne i takvo što ne događa im se svaki dan, no pitanja koja postavljaju te pokušaji da na njih odgovore – a time se Viripajev ponajprije bavi – rezultat su (pre)dugo taloženih strahova, uznemirenosti, nesigurnosti, osjećaja krivnje, frustracija. I u tome, međutim, “Pijani” ne zaviruju toliko u dramu pojedinca, njegovu biografiju i psihologiju, koliko u kolektivno stanje duha, lomnost svijeta Europljanina 21. stoljeća. Tradicija pisanja o alkoholu i s njim povezanim iskustvima, ekscesima, nastojanjima da spoznamo ili pobjegnemo, u ruskoj je književnosti vrlo prisutna i Viripajev se oslanja na nju pa nam se katkad može činiti da moralizira, ponekad da ironizira, a on po svoj prilici plovi negdje onkraj tih očišta.

Foto: www.gavella.hr

Vito Taufer, slovenski redatelj velikog kazališnog iskustva, rodio se 1959. godine u Ljubljani gdje je i diplomirao režiju, na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Od tada je režirao više od stotinu dramskih predstava i opera u različitim slovenskim kazalištima i na brojnim pozornicama diljem bivše države. Od 1989. zaposlen je kao stalni kućni redatelj Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani. Za pojedine naslove koje je režirao oblikovao je scenografiju i kostime, a za neke je i skladao glazbu. Nastupao je kao glumac u nekoliko predstava te u dva igrana filma Janeza Lapajnea, a režirao je i cjelovečernji film “Lajf”. Dobitnik je mnogobrojih nagrada i priznanja: nekoliko puta Borštnikove nagrade, nekoliko Lovorovih vijenaca sarajevskog MESS-a, Sterijine nagrade, nagrade Marul, Nagrade hrvatskog glumišta, Prešernove nagrade i drugih.

U režiji Vite Taufera “Pijani” nam se ukazuju kao komad koji priziva elektriziranu kolektivnu igru. U predstavi igraju Dijana Vidušin, Ozren Grabarić, Tara Rosandić, Martina Čvek, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Nela Kocsis, Filip Šovagović, Ksenija Pajić, Marko Petrić, Živko Anočić, Amar Bukvić, Enes Vejzović i Tena Nemet Brankov. Premijera predstave je 14. rujna, a prve reprize na rasporedu su 15., 21. i 22. rujna.

(Visited 337 times, 2 visits today)

Komentari