Glazba

Plugged & unplugged: Najveći hitovi Morcheebe u dvije verzije

Foto: Marta Lucić
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: Facebook.com/morcheeba
Foto: Facebook.com/morcheeba

Prije točno godinu dana Veliki pogon Tvornice Kulture je koncertom slavnog britanskog trip-hop sastava bio kulisa maestralnosti audio-vizualne naravi. Ove godine Morcheeba stiže po peti put u Hrvatsku, od čega po četvrti put u Zagreb. Da će ljubav Zagreba i Morcheebe ovaj put dotaknuti vrhunac, svjedoči i sam koncept nadolazećeg koncerta. Nakon prošlogodišnjeg izdanja u sklopu predstavljanja zadnjeg albuma „Head up High“, ovaj put na oduševljenje fanova Skye Edwards će s bendom zasjati u  “Greatest Hits – Plugged & Unplugged” izdanju. Bendu se tako jednako kao i zagrebačkoj publici, ostvarila želja koja će se u Velikom Pogonu upriličiti 11. prosinca, na dan kada kultni Radio 101 obilježava tridesetu. Ako ste na nekom od prošlih koncerata blago očajavali zbog novitetima osvježene setliste, ne brinite. Ovaj put Morcheeba, nakon gotovo dva desetljeća karijere, donosi samo najveće hitove, počevši od prvog singla i velike uspješnice Trigger Hippie, slavne pop-veselice Rome Wasn’t Built In A Day, preko sanjive The Sea sve do razigrane Be Yourself, ali i mnogih drugih hitova.

Sigurni koraci prema statusu trip-hop veterana

Kako to obično biva, izgleda da svaka dobra (bilo ljubavna, a očito i glazbena) priča započinje tulumom. Tako je i krenula priča Morcheebe. Braća Paul i Ross Godfrey svoj su burni, opijatima obojeni mladenački život započeli selidbom u London gdje na jednoj zabavi 1994. upoznaju šarmantnu Shirley Klaris Yonavieve Edwards. Očarani njenim vokalnim mogućnostima, uskoro započinju suradnju. Od anagrama pjevačicinog dugačkog imena nastaje scensko ime Skye, a tekstopisac i DJ-producent Paul te njegov brat multi instrumentalist Ross Godfrey zajedno postaju dio jednih od trip hop veterana. Nastaje Morcheeba, bend koji svoje ime duguje ni manje ni više nego marihuani. Ako ste se ikada pitali otkud ime benda i što znači, evo odgovora. Prefiks MOR simbolizira inicijale značenja Middle of the Road, dok je cheeba žargonski izraz za marihuanu. Iako je prvi album „Who Can You Trust“ iz 1996. nositelj dva singla, od kojih je jedan i Trigger hippie, veći komercijalni uspjeh bend stječe tek 1998. albumom „Big Calm“. Osim što drugi studijski album nosi niz hitova (The Sea, Part of the Process, Blindfold), potvrđuje i zreli autentični trip-hop, downtempo zvuk.

Veliki uspjeh albuma, kojem svjedoči ne samo pozitivan odjek među kritičarima i visoka pozicioniranost na glazbenim ljestvicama, odlično je prihvaćen i među fanovima te slovi kao jedan od najboljih albuma benda. Kako u jednom intervjuu objašnjava Ross, ni sam ne shvaća kako je album stekao toliku slavu opisujući kreativni nastanak albuma jednom neprospavanom noći. Bend sigurnim koracima stječe slavu suradnjama i koncertima, The Sea postaje radijski hit, započinje rad na trećem albumu. „Fragments of Freedom“ koji izlazi 2000., ne samo da nije bio ni približno uspješan kao prethodnik, nego najavljuje nevolju i  defragmentiranost u bendu koja će kulminirati tek 2002. izlaskom četvrtog albuma „Charango“. Ipak, nije sve tako crno jer je upravo treći album  nositelj velikog Morcheebinog hita, poznat svakom prosječnom slušatelju radija. Rome Wasnt Built in a Day tako se na skoro svim europskim top-listama našao među Top 40 (u Italiji dosegao čak i sedmo mjesto). Iako bend nije nastavio lakim korakom, kako tekst pjesme kaže – walking free in harmony, hit je pružio ne samo prvo poletnije izdanje benda, nego i ozbiljniji zalogaj pop melodija i zaraznih refrena. Pjesma je nastala negodovanjem Paula Godfreya nad sporim ritmom dosadašnjeg materijala, koji ga je u par navrata skoro natjerao u san na samoj pozornici. Jednom je u studiju, umoran od koncerata i snimanja počeo vikati na brata: „Play something fucking happy and fast!“ I tako je nastao „Rome“.

Raskol, traganje i obnova

Simpatična i šarmantna Skye Edwards nerijetko publici ostavlja dojam da svojim mekim i maznim vokalom u sjeni ostavlja ostatak benda. Samom pojavom na sceni, počevši od zanimljivih haljina koje često sama kroji jer je prije glazbene karijere studirala na londonskom modnom sveučilištu, pa sve do izvrsne interakcije s publikom rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Kako i sama Skye navodi u jednom intervjuu, bila je  u središtu pozornosti, predstavljajući nešto što su zapravo stvorila braća Godfrey, zbog čega je uvijek iznova u intervjuima napominjala da bend čini trojac, a ne samo ona kao frontwoman. Osim reflektora uperenih na Skye, mnogi drugi razlozi su rezultirali krahom. Međutim, pogledom na povijest benda uviđamo da je Morcheeba  nastala dok su njeni članovi bili još poprilično mladi (Skye je imala 22 kad je upoznala braću Godfrey) i obilježeni počecima izdavanja pod nezavisnim labelima (čujete li, o hrvatske mlade bendovske nade?). Tada su se stvari uzimale s više elana i optimizma. No mnogobrojnim turnejama isprekidanih tek ponekom pauzom, bend je postao kao obitelj koja neprestano provodi vrijeme skupa, što je otežalo daljnju suradnju. Bliskost se iskazala čak i u činjenici da se Skye udala za basista benda Stevea Gordona. Cijeli proces raskola benda u jednoj rečenici je izvrsno objasnio Paul Godfrey: „Nisam znao da bi stvaranje ovako slatkaste glazbe, moglo biti jedno gorko iskustvo.“

Do samog raskola došlo je 2003., kada je Skye dobila telefonski poziv od menadžera benda s viješću da je gotovo uz objašnjenje da Paul želi petogodišnju pauzu. Međutim, pjevačici to nije predstavljao veliki karijerni krah jer je nastavila zaplovivši u solo vode, što je za vrijeme pauze rezultiralo s dva albuma: „Mind How You Go“ (2006.) i „Keeping Secrets“ (2009.) U međuvremenu je bend ipak nastavio s radom i izdao dva albuma – „The Antidote“ (2005.) i „Dive Deep“ (2008.)

Peti studijski album „The Antidote“ simbolizira ne samo prvu suradnju benda s izdavačkom kućom Echo Records, nego i po prvi puta novu pjevačicu. Na mjesto ikone Skye stala je Daisy Martey, inače pjevačica britanskog elektroničkog soul benda Noonday Underground. Unatoč kvalitetnoj zamjeni koja je donekle uspjela zadržati vokalnu specifičnost prethodnice, suradnja s Daisy nije dugo potrajala. Nakon snimljenog albuma koji nije prošao s pretjerano pozitivnim odjekom, Daisy uskoro napušta bend u kojem nije prošla pretjerano zapaženo. Prekidu je vodilo i njeno otkazivanje u sred turneje, kada je zamijenjena još manje šarmantnom Jody Sternberg. Sve rezultira dramatičnom tužbom 2006., koju Daisy Martin upućuje ostatku benda, optužujući ih za napad i uznemiravanje. 2008. Daisy se okreće završavanju diplome iz kreativnog pisanja i ostavlja braću Godfrey na početku. U potrazi za vokalom dostojnim snimanja nadolazećeg, šestog studijskog albuma.

Rezultat je „Dive Deep“, nevjerojatno uspješan i prihvaćen album unatoč velikom vokalnom miš-mašu s čak pet različitih vokalista. Međutim, ipak većina fanova nije prebrodila odlazak Skye Edwards, promatrajući identitet benda njenim prisustvom. Spletom okolnosti braća Godfrey ipak 2009. pozivaju Skye natrag u bend. Nakon prvotnog negodovanja bivše pjevačice i zahtjeva braće da se vrati natrag sa snimanjem tek par pjesama, dolaze do kompromisa. Kako Skye navodi u jednom intervjuu, radije prihvaća povratak u bend nego pjevanje tek par pjesama i odmah predlaže novi povratnički album. Što se povratničkog albuma tiče, on je već bio polu-spreman. „Blood Like Lemonade“ iz producentskog pera braće Godfrey uspio je dočekati povratak Skye Edwards i nastao je većinom mail-dogovorima članova benda koji su živjeli na poprilično raštrkanim mjestima. Međutim, album je prihvaćen s velikim veseljem i pozitivnim odjekom.

Zvuk Morcheebe se vraća na sigurnost trip-hopa i mekih, toplih melodija te soul nota, a singlovi Even Though i Blood Like Lemonade penju se na glazbenim ljestvicama. Tri godine nakon, točnije 14. listopada prošle godine izlazi osmi studijski album „Head up High“ koji se udaljava od uobičajenog Morcheeba izričaja. Osim što nosi minimalističke dub beatove, hip-hop refrene i koji razigrani gitarski solo, obilježen je brojnim suradnjama. Tako na izvrsnoj Call it Love vodeći vokal (koji pomalo podsjeća na onaj Dana Auerbacha) nosi James Petralli, inače frontmen rock benda White Denim. Od ostalih suradnji na albumu ističu se i Chali 2na (Jurassic 5), Nature Boy Jim Kelly, ali i reperica Ana Tijoux. Najavni singl zadnjeg albuma Gimme Your Love razdragana je i plesna pop pjesma koja kao da slavi utvrđeni i uhodani novi početak benda koji i mi možemo slaviti uskoro u Velikom pogonu.

Prigodu da doživite povezanost koju vam nudi Morcheeba u posebnom koncertnom izdanju u kojem se utvrđuju najveći hitovi, treba iskoristiti. Do 10. prosinca imate prigodu kupiti kartu po cijeni od 150 kuna, nakon čega ih možete nabaviti na ulazu po cijeni od 170 kuna. Ulaznice možete nabaviti na svim Eventim i Entrio prodajnim mjestima i u samoj Tvornici Kulture.

 

Be social

Komentari