Film

Pobjednici 12. Liburnia Film Festivala bit će prikazani u Dokukinu KIC

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: press kit
Foto: press kit

Liburnia Film Festival prvi je i jedini festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj koji prikazuje isključivo nove hrvatske dokumentarce. Dokukino KIC svoj će filmski program u novoj godini započeti upravo programom najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova iz prethodne godine. Dokumentarci će se prikazivati u subotu 10. i nedjelju 11. siječnja, a ulaz je besplatan.

Foto: Press
Foto: Press

U subotu 10.1. u 19h moći ćete pogledati film 4. majmun redatelja Hrvoja Mabića. Film je dobitnik nagrade publike na 12. Liburnia film festivalu i prati događaje u psihijatriskoj bolnici Lopača blizu Rijeke u koju se 2002. godine počinju primati djeca i adolescenti s poremećajima u ponašanju ili barem s ponašanjem koje njihovi roditelji smatraju poremećenim (kao što je istospolna ljubav). Ubrzo se gradom prošire glasine o nehumanom tretmanu pacijenata. Javna tajna razotkriva se kroz bolna svjedočanstva bivših pacijenata, njihovih roditelja i liječnika uključenih u rad bolnice. Nakon filma publika je pozvana ostati na razgovoru s redateljem. Sam film 4. majmun nazivaju hrvatskim Letom iznad kukavičjeg gnijezda, a pomalo podsjeća i na drugu sezonu American Horror Storyja.

Foto: Press
Foto: Press

U subotu 10.1. u 19h u isto će se vrijeme kao i 4. majmun prikazivati film Mula, skupina korijenja svezanih zajedno redateljice Sabine Mikelić. Film je osvojio nagradu za najbolji regionalni film, a pojavio se i na ETNOFILm festivalu u kategoriji filmova čiji autori nisu profesionalni etnolozi ili antropolozi. Autorica u filmu provodi vrijeme s majkom umjetnicom i ocem radnikom. Prikaz zajednički provedenog vremena i priče o prošlosti ocrtavaju njihove odnose i objašnjavaju uloge rada i umjetničkog poziva. Autorica provodi vrijeme s majkom tako da crta biljke i pjeva, a s ocem razgovara dok gledaju njegove stare snimke na kojima se sprema za posao. Tri godine kasnije i majku i oca stavlja u ulogu promatrača i pripovjedača o snimkama koje je napravila.

Foto: Press
Foto: Press

Filmska se subota nastavlja u 21h s filmovima Maslačak redatelja Lovre Čepelaka koji je osvojio nagradu za najbolju fotografiju, zatim filmom Ovrha Nevena Hitreca nagrađenim za najbolji dizajn zvuka, a za kraj tu je i film Povratak posljednjega Igora Paulica koji je osvojio posebno priznanje u regionalnom programu. Maslačak se bavi neobičnim svijetom istarskog umjetnika Darka Brajkovića, Ovrhu poistovjećuju s Kafkinim Procesom, a riječ je o obitelji Medak koji su žrtve krivotvorenog ugovora o jamstvu. Povratak posljednjeg publiku pak vodi sedamdeset godina u prošlost: Oleg Mandić preživio je Auschwitz i u filmu se nakon mnogo godina ponovo suočava s tim mjestom. Iza svakog filma publiku se poziva na razgovor s redateljem.

Be social

Komentari