Film

Počinje 16. izdanje Liburnia Film Festivala

Foto: press Liburnia Film Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute

Danas, u ponedjeljak, u 20:30, na maloj Ljetnoj pozornici Opatija počinje 16. Liburnia Film Festival, najstariji hrvatski festival dokumentarnog filma i jedini koji prikazuje isključivo domaće dokumentarce. Festival otvara švicarsko-hrvatsko-njemačko-finska koprodukcija, animirano-dokumentarni film Chris the Swiss švicarske autorice Anje Kofmel o ubojstvu švicarskog novinara Christiana Würtenberga 1991. godine u Slavoniji, a potom slijede dvije svjetske premijere – Meso Elvisa Lenića i Neželjeni stanar Nike Obučine.

U pet festivalskih dana u konkurenciji i popratnom programu bit će prikazana ukupno 24 hrvatska filma. Osamnaest filmova koji se nalaze u utrci za sedam festivalskih nagrada publika može pogledati od ponedjeljka do četvrtka u dva programska bloka (prvi počinje u 20:30, a drugi u 22:45), dok je petak rezerviran za Restartove filmove Srbenku, Dane ludila te dvije festivalske premijere Mjesto odakle vam pišem pisma i 3. rujna 2015. nastalih na Restartovoj Školi dokumentarnog filma, koji se prikazuju izvan konkurencije.

Foto: press LFF / “Chris the Swiss”
Međunarodni žiri

O nagradama (najbolji film, najbolja režija, fotografija, montaža, dizajn zvuka i najbolji regionalni film) odlučuje peteročlani međunarodni žiri koji čine izvršna producentica dokumentarnog programa HBO Europe i jedna od producentica filma Pričest (najboljeg europskog dokumentarca 2017. godine) Hanka Kastelicová, nagrađivani slovenski redatelj Matjaž Ivanišin (Playing man, Putnik Karpo, Svaka dobra priča je ljubavna priča), redatelj Dean Lalić (Rock’n’Roll je kriv za sve?, posebno priznanje žirija 9. LFF-a), montažerka Sandra Bastašić (Dani ludila, Umjetnik na odmoru…) i filmski teoretičar Boris Ružić.

Znakovit je ovogodišnji moto festivala “Gledaj glasno!” čime organizatori udruge Liburnia Film Festival, Restart i Delta, žele ukazati na društvenu regresiju u Hrvatskoj i potrebu da moramo reagirati na nju. Dokumentarni filmovi su samo jedan od načina. Tako će se u programu naći brojni filmovi koji se bave problematičnim točkama hrvatske svakodnevice, a o nekima od njih razgovarat će se i u popodnevnom programu u Vili Antonio.

Odgođena revolucija (na programu u srijedu, 22. kolovoza, u 18 sati u Vili Antonio) Boris Ružić će o posljedicama tranzicijske pljačke i borbi protiv iste razgovarati s redateljicom Vlatkom Vorkapić i producenticom Moranom Komljenović. LFF u petak zatvara nagrađivana Srbenka (Srce Sarajeva i nagrada publike za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala, nagrada Doc Alliance, posebno priznanje žirija Motovun Film Festivala 2018, nagrada Buyens-Chagoll žirija na Visions du Réel 2018. i dokumentarni shortlist za europskog Oskara), koja prati postavljanje predstave „Aleksandra Zec“ redatelja Olivera Frljića i progovara o traumama koje leže iza ove važne političke priče.

Foto: press LFF / “3. rujna 2015.”
Razgovori o dokumentarcima

Prije filma,  u 18 sati u Vili Antonio, o Srbenki će se razgovarati na case study-ju „Koliko traje rat?“ s redateljem Nebojšom Slijepčevićem i producenticom Vanjom Jambrović, koji će moderirati riječki redatelj Igor Bezinović. Slijepčević i Jambrović nalaze se među više od pedeset festivalskih gostiju ovogodišnjeg LFF-a koji nastavlja s tendencijom da sve filmove osobno predstavljaju njihovi autori ili članovi filmskih ekipa. Dokumentaristi uvijek ističu kako vole mogućnost razmjene ideje i iskustava s drugim kolegama, ali i s publikom s kojom mogu neformalno razgovarati u pauzama između filmova ili na after party-jima, koji se ove godine održavaju po završetku glavnog programa u Caffe baru Eugenian.

Sav popratni program, u kojem možete pogledati Odgođenu revoluciju i Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala, educirati se ili pak razgovarati s autorima na „case study-ima“, besplatan je. Filmove u glavnom programu na maloj Ljetnoj pozornici Opatija možete gledati ukoliko izdvojite 15 kuna za dnevnu ulaznicu ili 30 za festivalsku.

Be social

Komentari