Vizart

Počinje Projekt Ilica: Izložbe, koncerti, filmske projekcije i radionice u napuštenim prostorima Ilice

Projekt Ilica
Foto: Marina Paulenka
Vrijeme čitanja: 5 minute

Koncertom grupe Back is Black (jazz fusion) u kapelici sv. Roka na Rokovom perivoju svečano će se 18. svibnja s početkom u 19:30 otvoriti festivalski dio Projekta Ilica Q’ART, nakon čega u parku Akademije likovnih umjetnosti slijedi Cocktail Week Zagreb uz pseudojazz sastav Trio Harry Gustavson i DJ-a Pytzeka. Projekt Ilica: Q’art održava se od 18. do 25. svibnja na 15 otvorenih i zatvorenih lokacija. Ovo je druga godina održavanja festivalskog dijela ovog programa kojim se želi ukazati na problematiku napuštenih prostora u središtu grada te povećati kvaliteta života i potaknuti dijalog između građana i javne uprave, kako bi se kultura i raznovrsni sadržaji vratili u gradsko središte. Suorganizaciju potpisuju Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Akademija likovnih umjetnosti (ALU), Grad Zagreb uz pokroviteljstvo Ministarstva državne imovine i Ministarstva kulture, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice grada Zagreba.

“Izlozi su naše platno, a Ilica naša umjetnička galerija”

Zamislite da najduža ulica u središtu Zagreba postane galerija likovnih radova, da sve pršti od boja, umjetničkih radova i crteža. Organizatori maštu pretvaraju u stvarnost. Brišu prašinu sa starih zapuštenih izloga Ilice i pretvaraju je u umjetničku galeriju, “Galeriju Ilicu”, a svi prolaznici njihovi su posjetitelji. Od šarenih urbanih igračaka preko provokativnih izložbi, radionica za studente pa sve do humanitarne izložbe rehabilitacijskog centra Orlovac. Prošlogodišnji hit, Urbane igračke ili “urbantoysi” i ove godine osvanut će na ulicama grada Zagreba. Ali gdje, to vam nećemo reći! Potražite ih sami. Socijalizacijske skulpture interdisciplinarnog umjetnika Aleksandra Battiste Ilića mame vas da se fotkate, da se zapitate što su i tko su, pozivaju vas na interakciju s njima i prostorom u kojem živite. Svoje radove u izlozima će izložiti Elia Friganović, Ronan Querrec i Alexandra Guffroy, Laura Barić i umjetnički kolektiv Ljubavnice. Instalacije će izložiti i Vanja Babić, Jason Mulhausen i Valerija Jakuš.

Repertoar klasične glazbe u kapelici Rokovog perivoja

Klasičari i jazzisti pronašli su pravi mali tajni kutak, oazu mira i opuštanja u kojemu ćete moći uživati u klasičnoj i jazz glazbi. Poviše Britanskog trga, nedaleko od gradske gužve nalazi se Rokov perivoj i kapela svetog Roka koja je podignuta 1655. godine, kojom će odzvanjati prekrasni tonovi klasične glazbe i savršeno se stapati u piktoreskan ambijent kapelice. Ovaj dio programa ostvaren je u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja i Projektom Unison. Unison je utemeljitelj Papandopulo natjecanja mladih klasičara, a na Projektu Ilica: Q’ART predstavit će se dobitnici ove prestižne nagrade. Jazz program na repertoaru je, osim prvog dana, i posljednjeg dana (25. svibnja) kada će svirati Jazz orkestar HRT-a u parku Akademije likovnih umjetnosti. Ostale dane uživat ćete uz klasične note gitare i klarineta.

U programu elektronske glazbe možete čuti trenutno najjače Dj’e elektronske glazbe u Hrvatskoj. Svi oni dobitnici su prestižne nagrade Ambasador (koju dodjeljuje najpoznatija web platforma za promociju elektroničke glazbe u Hrvata www.klubskascena.hr) za najbolje aktere hrvatske elektroničke scene. DJ program u okviru našeg projekta omogućili su HDS i klupskascena.hr.

Foto: Doris Fatur
Projekt Ilica: Q’ART i ZFF poziva vas na filmove pod vedrim nebom

Što kažete na pravu filmsku avanturu pod vedrim nebom? U parku između Ilice i Dalmatinske ulice, u samom središtu grada, besplatno se gledaju filmovi u kinu pod zvjezdama i to do 19. do 25. svibnja. Ušuškani u dekicu, uživat ćemo u filmovima Kvadrat, Najsretniji dan u životu Ollija Makija, Isabellino sunce, Kućna njega, Feniks i drugima. Dječji filmovi emitirat će se od 18:00 sati, a večernje projekcije počinju od 20:30 sati. Dva dana prikazuju se nagrađivani dječji filmove po izboru Zagreb film festivala; Moj život kao tikvica (19. svibnja) i Oči u oči (20. svibnja), a ostale dane klinci će uživati u vragolijama Profesora Baltazara. Ovaj program, u prekrasnom zelenom ambijentu, omogućio je ZFF u suradnji s Projektom Ilica: Q’ART.

Plesni program

Zidovi će oživjeti, izlozi će plesati, skulpture će skakati! U sklopu Projekta Ilica: Q’ART Plesni centar TALA otvorit će ovogodišnje izdanje Platforme HR, inicijative za suvremene plesne scene i etabliranje mladih koreografa koja je pokrenuta još 2000. godine. Jedan dio repertoara bit će izveden u napuštenim prostorima i dvorištima Ilice: Peep Show, Festivalska groznica, Dvorišni Jam…? Veliki dio programa održava se na lokacijama zvučnih naziva poput Ilica 69 ili Ilica 8, tzv. kupalište Diana? To morate istražiti, a plesači će vaše, iskustvo dodati novu dimenziju i upotpuniti doživljaj. No osim što ćete uživati u pomno pripremljenom, izuzetno interesantnom plesnom programu, tu su i radionice za one koji žele znati više. Za svakoga po nešto.

Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima

Napušteni prostor Ilice 87 od 18. do 25. svibnja postaje carstvo svih ljubitelja knjiga. Knjižni blok priprema mnoštvo interesantnih programa pod sloganom Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima. Ovaj prostor postaje kvartovska knjižara i svi su dobrodošli. No osim programa, Knjižni blok u suradnji s Rotaract Clubom Zagreb 1242 organizira 24.i 25. svibnja humanitarnu akciju prikupljanja knjiga za žene i djecu žrtve nasilja pa ako ste u mogućnosti donesite knjige za ovu plemenitu namjenu. Isto tako svoje već pročitane knjige možete zamijeniti za nepročitane i tako produžiti knjigama život i ljubavlju prema knjigama “zaraziti” što veći broj ljudi – kvartovske stanare, građane Zagreba, slučajne prolaznike i turiste. Ako ne znate koje knjige odabrati za čitanje, tu će biti književne kritičarke, blogerice i urednice s kojima možete porazgovarati, vremeplov vas vodi u šetnju kroz povijest Zagreba i zagrebačkih knjižara, za one koji žele postati pisci i objaviti knjigu organizirana su predavanja. Za ljubitelje poezije organizirana je večer Odvalimo se poezijom, a za djecu i roditelje niz igraonica, radionica i čitaonica. Napuštena urarska radnja u Ilici 87 postaje zemlja čuda za sve knjigoljupce. Prođite kroz staklena vrata i opustite se.

Foto: Press
Mozgaonice i kreativne radionice za sve od 7 do 77

Posebna znamenitost Zagreba je njegova arhitektura. Stoga ni ovogodišnji Projekt Ilica nije mogao proći bez suradnje s arhitektima koji su osmislili genijalne i zanimljive načine kako arhitekturu približiti svim uzrastima. Arhitekti su se uselili u Ilicu 124, a osim aktivnosti Arhitektonskog fakulteta, bit će prikazane aktivnosti partnerskih udruga Društva Arhitekata Zagreba u okviru inicijative “Akupunktura grada”, kao i udruge FabLab koja će održavati “Kreativne radionice digitalne proizvodnje”. Arhitektonski fakultet izložit će radove svojih studenata s odličnim primjerima kojima bi se mogle unaprijediti neke od gradskih lokacija.

FabLab vas poziva na kreativne radionice digitalne proizvodnje. Oduvijek ste htjeli raditi s robotskom rukom? Ili vidjeti što može 3D printer? Na pravoj ste adresi. Napravite skicu na papiru srednje debelim crnim flomasterom i donesite ju sa sobom. Ekipa iz FabLaba pretvorit će ju u 3D doživljaj. Znate li da s 3D printerom možete izraditi predmete poput torbica ili majica s crtežom, personalizirane privjeske, vlastite pečate, personalizirane sapune ili oslikanu keramiku? Kad napravite svoj 3D predmet pogledajte sjajnu izložbu Akupunkture grada, inicijative doc. dr.sc. Kristine Careve i doc. dr.sc. Renea Lisca s Arhitektonskog fakulteta. Vidjet ćete kako se uz minimalne intervencije mogu kreirati sjajna rješenja u prostoru koja doprinose poboljšanju kvalitete gradskog života. Prostori arhitekata otvoreni su svakodnevno (19. – 25. svibnja) od 10:00 do 20:00 sati, za sve uzraste.

Be social

Komentari