Film

Ponedjeljak na ZagrebDoxu: Svjetska premijera filma “Ispočetka”, diskusija sa sirijskim filmašima

Foto: ZagrebDox
Vrijeme čitanja: 3 minute

Filmovi koji nas očekuju u programu prvog festivalskog dana obuhvaćaju međunarodnu i regionalnu konkurenciju, Majstore doxa, Glazbeni globus, Happy dox, Biografski dox, ADU dox i novi program U fokusu: Nova Europa. Osim projekcija filmova otvorit će se i prve diskusije 14. ZagrebDoxa, ali i prva Dox događanja koja donose svjetske premijere. Film Preko svih granica kojim je jučer otvoren festival reprizirat će se u 18 sati, a redateljica filma Marta Prus nakon projekcije razgovarat će s publikom u produženoj sesiji Q&A. Prije toga prikazat će se kratkometražni film Djevojke i med, belgijskog redatelja Pietera-Jana De Puea o ratnim strahotama u složenim prilikama Ukrajine.

Diskusije će održati i Arijana Lekić-Fridrih nakon projekcije njezinog filma Ispočetka zakazanog za 18 sati, koji je ujedno i svjetska premijera. Redateljica u središte zanimanja smješta političarku, bivšu premijerku Jadranku Kosor i njezinu borbu da tijekom tri tjedna političke kampanje uvjeri birače da joj daju glas kako bi ponovno postala saborska zastupnica, mada ovoga puta nema snažnu infrastrukturu njezine bivše političke stranke. Film je dio programa Nova Europa u sklopu kojeg će se u 19 sati prikazati i film Dom, Zdenka Jurilja, koji je na Sarajevo Film Festivalu osvojio Posebno priznanje žirija, a koji govori o ljudima koji su se našli u situaciji deložacije te o (ne)mogućnostima reakcije u toj situaciji.

U programu međunarodne konkurencije diskusije će otvoriti i dva sirijska autora nakon projekcija njihovih filmova. Radi se o Sirijcu Ziadu Kalthoumu i njegovom filmu Okus cementa o sirijskim izbjeglicama koji rade u Beirutu na gradilištu na kojemu i žive, koji će se prikazati u 21 sat te o Talalu Derkiju i filmu O očevima i sinovima u 19 sati, za koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarac na Sundance film festivalu.

S autorom filma U slučaju rata koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu održat će se Q&A sesija nakon projekcije u 20 sati. Film prati paravojnu skupinu u Slovačkoj koja, uz prešutno odobravanje vlasti, u svoje redove regrutira stotine tinejdžera. Film je dio regionalnog programa u sklopu kojeg će ovaj ponedjeljak prisustvovati i nagrađivani srpski redatelj Boris Mitić s filmom Slatko od Ništa. Projekcija će se održati u 19 sati, a radi se o satiričnoj dokumentarnoj paraboli koju su snimali deseci direktora fotografije u 70 zemalja, glazbu su skladali Pascal Comelade i Tiger Lillliesi, a glas Ničega, koje nam se svo vrijeme obraća u stihu, snimio je Iggy Pop.

[U slučaju rata] Foto: ZagrebDox

Program usavršavanja ZagrebDox Pro od 17 i 15 sati donosi studiju slučaja poljske redateljice Anne Zamecke koja će upoznati publiku s procesom rada u ulozi redateljice, producentice i jedne od montažerki svog debitantskog filma Pričest, a osvrnut će se i na etičku odgovornost pretvaranja tuđih života u slike.

Biografski dox otvara film Beuys Andresa Veiela o Josephu Beuysu, jednom od najznačajnijih konceptualnih umjetnika prošlog stoljeća, aktivista te provokator na čije stvaralaštvo i 30 godina nakon smrti gledamo kao na vizionarsko i znatno ispred svoga vremena. Dok će film Whitney: biti svoja koji razotkriva intimu i baca novo svjetlo na život, umjetnost i emocionalne veze Whitney Houston, austrijskog redatelja Rudi Dolezala i renomiranog britanskog dokumentarista Nicka Broomfielda, s čijim se radom publika ZagrebDoxa opetovano susretala, otvoriti Glazbeni globus.  

Filmovi iz Happy Doxa i Teen Doxa na rasporedu su u 17 sati. Princ Nothingwooda, Sonia Kronlunda koji prati Salima Shaheena, ostrašćenog filmaša, najpopularnijeg afganistanskog glumca, režisera i producenta (snimio je 110 filmova) koji neumornom voljom snima filmove B kategorije u zemlji koja je u ratu već više od 30 godina. Škola za prave muškarce, Fione Apanui-Kupenga o posljedicama bulinga i Djeca Online, Katerine Hager koji govori o internetu, njegovoj privlačnosti, ali i ogromnim opasnostima te prati troje protagonista – predstavnika generacije koja je počela koristiti kompjuter prije no što je naučila voziti bicikl ili vezati cipele, prvi su filmovi programa Teen Dox.  

Večernje projekcije donose filmove iz međunarodne konkurencije: u 20 sati Daleki lavež pasa danskog redatelja Simona Lerenga Wilmonta koji prati priči desetogodišnjeg Olega koji živi u neprestanom ratu koji se vodi na istoku Ukranije te  u 22 sata kratkometražni film Džungla te poznaje bolje kolumbijske redateljice Juanite Onzage i film Vječni belgijskog autora Pierrea-Yvesa Vandeweerda o lutajućim duhovima, ljudima koji su preživjeli sukob između Armenije i Azerbajdžana u Gorskom Karabahu.  

Dan završava s čak dva Dox događanja i Q&A razgovora, a predstavit će se filmovi iz ADU Doxa.  Program Akademije dramskih umjetnosti uključit će filmove Lovre Mrđena (film Patrola uran) i Zorka Sirotića (film Uniforma mi sada najdraža).

Be social

Komentari