Istaknuto
08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

Film

Ponedjeljak na ZFF-u: Počinju Kockice, a ne propuštamo “Fokstrot”

13.11.2017. Ziher.hrFoto: ZFF press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak, 13. studenog u 19h u kinu Europa projekcija je moćnog novog filma izraelskog redatelja Samuela Maoza Fokstrot. Nakon premijere na venecijanskoj Mostri, film je zasut rijetko viđenom lavinom pohvala i nagrada što nije pretjerano impresioniralo izraelske vojne i političke lidere koji su film proglasili produktom anti-izraelskog narativa. Strukturiran u tri stilski različita dijela, Fokstrot iz nekoliko perspektiva prikazuje intenzitet i apsurd kulture militarizma.

U 21:30h u kinu Europa očekuje nas pravi pravcati slonovski film ceste, Pop Aye, dugometražni prvijenac redateljice Kirsten Tan i singapurski kandidat za Oscara koji nas na leđima jednog sasvim posebnog slona  vodi na  putovanje Tajlandom. Nekad uvaženi arhitekt nakon što jednog dana na ulici ugleda ostarjelog slona u napaćenoj životinji prepoznaje srodnu dušu i odlučuje ga odvesti na putovanje. Film je nagrađen Posebnom nagradom žirija za scenarij na prestižnom Sundance film festivalu.

U 17h u kinu Tuškanac u programu Velikih 5 na rasporedu je film Neka nas bog spasi, španjolska verzija punokrvnog trilera na tragu Fincherovog klasika Sedam i ultra-popularne HBO serije True Detective o dvojici osebujnih detektiva koje nitko ne želi za partnere i koji istražuju ubojstva starijih žena u užeglom Madridu. Film je na festivalu u San Sebastiánu osvojio Nagradu žirija za najbolji scenarij, dok je Roberto Álamo za ulogu Javiera osvojio nagradu Goya za najboljeg glumca.

19:30h u kinu Tuškanac prikazat će se novi film slovenskog redatelja Jana Cvitkoviča s kojim je ZFF u vezi već petnaest godina – njegov kratkometražni Srce je komad mesa prikazan je na prvom festivalskom izdanju, a kasnije su prikazani cjelovečernji filmovi Odgrobadogroba i Arheo. Najnoviji Cvitkovičev film, Sasvim obična obitelj četverostruki laureat Festivala slovenskog filma (u kategoriji kostima, fotografije, glazbe i zvuka), priča je o razdoru jedne prosječne obitelji uslijed optužbi oca za seksualno zlostavljanje maloljetnice.

Termin posvećen kratkome metru u kino Tuškanac u 22 sata donosi Kockice i nove kratkometražne filmove hrvatskih autor/ica: Albaharijeva 19 Marka Dugonjića, Party Ivana Stanića, Marica Judite Gamulin, kao i izbor kratkih međunarodnih filmova.

(Visited 117 times, 1 visits today)

Komentari