Istaknuto
08.05.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Godina se nastavlja lijepo glazbeno oblikovati. Travanj je bio emotivan, raznolik, bogat i zabavan, a nova Mjesečna doza popa eliminirat će mogući FOMO osjećaj.

06.05.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Inače sam etiketi višemanjezauvijek zamjerao reciklažu, ali čini se da ipak imaju još kojeg asa u rukavu.

Izvedbene umjetnosti

Predstave “U agoniji” i “Dobri čovjek iz Sečuana” gostuju u Teatru Exit

08.05.2018. Ziher.hrFoto: Ulysses teatar
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, 9. svibnja u Teatru Exit gostuje Beo art 2015 iz Beograda s predstavom “U agoniji” Miroslava Krleže, a dan kasnije iz Rijeke dolaze studenti Studija gluma i mediji na Akademiji primijenjenih umjetnosti s predstavom “Dobri čovjek iz Sečuana” Bertolta Brechta.

Predstava “U agoniji” nastala je u režiji i adaptaciji Ane Đorđević, a u njoj igraju Marija Vicković (Laura Lenbach), Radovan Vujović (Ivan Križovec) i Branko Cvejić (narator/inspektor). Prema riječima kritičara Bojana Munjina, “u novoj inscenaciji Krležine drame, ispunjenoj drugačijom poetikom i neobičnim redateljskim rukopisom, detronizirani Lenbach već je izvršio samoubojstvo, a Laura, još umrljana muževljevom krvlju, pokušava s advokatom Križovcem, čovjekom kojeg zaista i do kraja voli, nekako izaći iz te životne noćne more. Bitno za predstavu je da redateljica Ana Đorđević taj komad nije vidjela kao ‘epsku priču jedne ljubavi’, nego kao dramu ‘u zoru suvremenog doba kakvo danas znamo’.”

Predstava je prošle godine na festivalu Zaplet 09 u Banja Luci dobila nagradu za najboljeg mladog glumca: “Krležin kompleksni jezik, te ambicioznost, dvoličnost i cinizam njegovog doktora Ivana Križovca materijaliziraju se u igri Radovana Vujovića. Vujović je svoju glumačku igru počeo svedeno i kontrolirano, da bi do kraja predstave prošao transformaciju do razularenog, izopačenog, advokata van kontrole, koji pokušava pod svaku cijenu sačuvati vlastite privilegije.”

Foto: Beo art 2015

U predstavi “Dobri čovjek iz Sečuana” 14 mladih glumaca uz živu glazbenu pratnju, kroz brehtijanski začudnu glumu, pjesmu i pokret inspiriran kineskom operom i shanghai jazzom, pričaju priču o jedinom dobrom čovjeku i njegovoj sudbini. Radnja govori o trima bogovima koji se spuštaju na Zemlju u potrazi za barem jednom dobrom dušom, kako bi dokazali da svijet koji su stvorili nije ispao potpuni promašaj. Jedina dobra osoba, prostitutka Šen Te, pronađena je u bijednom kineskom gradu Sečuanu i muči se više nego ikad, rastrgana između nagona da svima udovolji i nagona da se zauzme sama za sebe.

Predstavu su režirali Lenka Udovički i Rade Šerbedžija, glazbu potpisuje Nigel Osborne, pokret i koreografiju Staša Zurovac, scenografiju Paola Lugarić, kostimografiju Ivana Butković i Adriana Milić, a korepetitorica je Valnea Žauhar. U predstavi igraju studenti 3. godine BA Studija gluma i mediji: Sendi Bakotić, Sara Blažić, Ana Marija Brđanović, Marta Čarzavec, Ivan Čulo, Martin Grđan, Mario Jovev, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Anja Sabol, Deni Sanković, Romina Tonković, Vanda Velagić i Nataša Veselinović, uz glazbenu pratnju Ivana Valušeka. Predstava je nastala u koprodukciji s Kazalištem Ulysses.

Obje predstave igraju u 20 sati, a na predstavu “Dobri čovjek iz Sečuana” ulaz je besplatan.

(Visited 162 times, 1 visits today)

Komentari