Istaknuto
03.06.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Počinje glasanje za jedan od osam novih domaćih i regionalnih singlova koje donosimo i u ovotjednoj Novoj glazbi na Ziheru.

02.06.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Back to reality. Karantenu smo izgurali. Sad treba peći roštilje i objavljivati fotografije s plaže da drugi budu ljubomorni. Morate nešto i slušati kad radite stvari koje radite.

Film

Predstavljanje dokumentarca “Cern” uz gostovanje Ivice Puljka

10.12.2017. Ziher.hrFoto: press / "Cern"
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U ponedjeljak, 11. prosinca, od 20 sati i 30 minuta Ivica Puljak predstavit će dokumentarni film CERN u programu Zlatnih vrata “oDOKa”. Dokumentarac je 2013. godine snimio austrijski redatelj Nikolaus Geyrhalter.

Na granici Švicarske s Francuskom nalazi se istraživački centar, Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN). Središnji instrument za istraživanje je Veliki sudarivač hardona (Large Hadron Collider, LHC), tunel u obliku prstena od 27 kilometara koji znanstvenici koriste kako bi simulirali „Veliki prasak“ (Big Bang). Taj tunel je zapravo akcelerator čestica koji ubrzava čestice toliko da skoro dosegnu brzinu svjetlosti i tada ih sudara i otkriva što se dogodilo u samom početku nastanka našeg znanog svemira. U istoimenom dokumentarcu Nikolaus Geyrhalter istražuje infrastrukturu centra i prati ljude koji tamo upravljaju ovim velikim istraživačkim strojevima.

CERN najveći je istraživački laboratorij na svijetu, osnovan 1954. godine, u namjeri da iskoristi znanost u povezivanju europskih naroda i njihovon usmjeravanju prema budućnosti. U njemu je zaposleno oko 2.500 ljudi, a oko 12 000 znanstvenika iz 580 institucija koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

Filmski (dokumentarni) klub Kinoteke Zlatna vrata predstavlja na taj način program “oDOKa” koji se održava jednom mjesečno, a sam program je zamišljen kao tematska večer u kojoj je izlaganje stručne osobe uvod u relevantan dokumentarni film, a rasprava nakon filma ostaje moderirana od strane gosta/domaćina večeri. Teme večeri nisu ograničene: svaki aktualni društveni, umjetnički, kulturni, ekonomski ili znanstveni film jednako je prihvatljiv u programu, naravno, pod uvjetom da je filmski kvalitetno odrađen i da ima kompetentnog „domaćina“.

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari