Izvedbene umjetnosti

Premijera međunarodne trilogije 'Janje/Kokoš/Orao' u Sarajevu

Foto: www.mess.ba
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.mess.ba
Foto: www.mess.ba

U Sarajevskom ratnom teatru 5. je prosinca bio premijerno izveden projekt „JANJE/ KOKOŠ/ORAO: Stoljeće jedne porodice“, nastao u dramaturgiji Jelene  Kovačić, Bojane Vidosavljević, Adnana Lugonića, Darija Bevande, Tvrdoglavoga i Franza Xavera Kroetza te u režiji Anice Tomić, Selme Spahić i Ane Tomović.

Projekt je rađen u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Međunarodnog kazališnog festivala MESS – Scena MESS  i BITEF teatra, prve izvedbe su 5. i 6.  prosinca u Sarajevskom ratnom teatru u Sarajevu, te 29. prosinca u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Foto: www.mess.ba / Kokoš
Foto: www.mess.ba / Kokoš

“Stoljeće jedne porodice” je dvanaestomjesečni projekt financiran iz sredstava Europske unije iz programa Sarajevo 2014, a projektom se želi doprinijeti obilježavanju 2014. kao godine prenošenja europskih vrijednosti i pomirenja, raznolikosti i predanosti s izazovima u Bosni i Hercegovini, otvoreno se suočavajući s prošlošću, te naglašavajući multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Režiju potpisuju tri redateljice koje žele ispričati jednu priču otvorenu u širini različitih značenja, ali sažetu u svom osobnom odnosu sa vlastitom prošlošću.

Foto: www.mess.ba / Janje
Foto: www.mess.ba / Janje

ZKM je u Sarajevu premijerno izveo svoj dio trilogije „Janje“ u režiji Anice Tomić. U predstavi  glume Dubravka Kovjanić, Ivana Krizmanić, Vedran Živolić i Enes Salković. Anica Tomić je kazala da „balkanski narodi imaju svojevrsan ‘višak historije’ koji se i dalje iz devedesetih godina preljeva u današnje vrijeme“. Dodala je kako su u pripremi predstave istražili činjenicu da nijedan teritorij u našim državama nije bio oslobođen krvi, zla ili agresije u proteklih sto godina.

Kokoš” se bavi pitanjem etičkog sivila u ratu, a redateljica Selma Spahić navela je da predstava, kao i drugi dijelovi trilogije, otkriva intimnu stranu ratova.

Foto: www.mess.ba / Orao
Foto: www.mess.ba / Orao

Predstava koja će zaokružiti trilogiju je “Orao” redateljice Ane Tomović i Bitef teatra iz Beograda. Dramaturg predstave Vuk Ršumović naglasio je da se “Orao” bavi posljednicama rata, odnosno činjenicama šta se događa u miru s ljudima koji su iz rata izašli kao invalidi.

Predstava „Janje/Kokoš/Orao  bit će premijerno izvedena u Beogradu u  BITEF  Teatru  15. siječnja, a u Zagrebačkom kazalištu mladih 23. siječnja 2015. godine.  

Be social

Komentari