novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Izvedbene umjetnosti

Premijera opere ‘Ekvinocij’ u HNK Zagreb

Foto: www.hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: www.hnk.hr
Foto: www.hnk.hr

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu jučer je, 19. ožujka, premijerno izvedena opera Ekvinocij Ive Brkanovića po ravnanjem Nikše Bareze i u režiji talijanskog redatelja slovenskih korijena Igora Pisona. Kostimografkinja je Evelin Arweck, a scenografkinja Nicola Minnsen. Partituru je za ovu prigodu priredio skladateljev sin Željko Brkanović.

Započevši glazbeni put tridesetih godina 20. stoljeća, Ivan Brkanović je svojim stvaralaštvom bio i ostao dosljedan pobornik nacionalnog smjera glazbene umjetnosti. U većini svojih djela ujedinio je psihološke značajke hrvatskoga glazbenog folklora i vlastitu umjetničku individualnost te je stvorio impozantan opus od sto trideset djela. Ekvinocij je bilo njegovo prvo glazbeno-scensko djelo. za što je nadahnuće pronašao u dramskom tekstu Ive Vojnovića. Ta realistička drama, izrazito društveno-kritičke dimenzije, sadržavala je upravo one elemente potrebne skladatelju za stvaranje cjelovite glazbene drame, romantične po intenzitetu osjećaja, a realistične po psihološki motiviranoj karakterizaciji likova i odnosa.

Foto: www.hnk.hr
Foto: www.hnk.hr

Vojnović je još 1895. dao poticaj za omuzikaljenje svoje drame te je kao moto Simfoničkog intermezza zapisao: Prepuštam geniju skladatelja da prenese u pozorište svu tajnu ekvinocijalne oluje. Iz nje izvire ova drama, a opet, u njoj nalazi ona svoj simbolički smisao. Ko će bolje nego muzika oživjeti divlju, veličajnu poeziju borbe između života i smrti, bilo u naravi, bilo u izmučenoj duši?

Opera je bila praizvedena 1950. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu,  sa slavnom Marijanom Radev u ulozi Jele i Tomislavom Neralićem u ulozi Nika Marinovića, a zadnja je premijera bila u travnju 1978. U glavnim ulogama ove sezone nastupaju Ivica Čikeš i Ivica Trubić kao Frane Dražić, Tamara Franetović-Felbinger i Adela Golac Rilović kao Anica, Domagoj Dorotić i Stjepan Franetović kao Ivo Ledinić, Sofia Ameli Gojić i Dubravka Šeparović Mušović kao Jele, Siniša Hapač i Giorgio Surian kao Niko Marinović i drugi. Prve reprize su u 21. i 26 ožujka te 13. travnja.

Be social

Komentari