boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Izvedbene umjetnosti

Premijera predstave “5% oceana” u sklopu promocije zbirke pjesama “Rika” Hane Kunić

Foto: Monika Rusak
Vrijeme čitanja: 2 minute

U sklopu promocije zbirke pjesama “Rika” mlade varaždinske glumice i spisateljice Hane Kunić, umjetnička skupina Grupa Ze premijerno će u nedjelju, 23. rujna na Sceni Rogoz HNK u Varaždinu odigrati predstavu “5% oceana“. Predstava je nastala prema motivima iz spomenute zbirke, a portretira intiman odnos dvoje mladih, razvoj njihove ljubavi, ali i njih samih te je na neki način generacijska priča o sazrijevanju.

Tematski je “5% oceana” tek jedan dio motiva kojima se Kunić bavi u zbirci “Rika”. Hana Kunić diplomirala je glumu i lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a trenutno je na angažmanu u HNK u Varaždinu gdje igra u predstavi “Malograđani” Maksima Gorkog u režiji Helene Petković te priprema nekoliko novih naslova u sezoni 2018./19. “Rika” je njezin književni prvijenac.

Grupa Ze udruga je mladih koja objedinjuje performere i kreativce raznih grana umjetnosti – mlade glazbene, kazališne i vizualne umjetnike koji sinergijom različitih izražajnih sredstava stvaraju jedinstven projekt. “5% oceana” njihov je prvi autorski projekt koji objedinjuje glazbu, poeziju i glumu. Autori projekta su Tim Hrvaćanin, Hana Kunić, Mia Maltar, Oliver Potočnik, Deni Sanković, Fani Solomun i Hrvoje Šenjug. Kostimografiju potpisuje Neha Neha Clothing, a vizualni identitet predstave Monika Rusak.

Recenzent Miroslav Mićanović o zapisao je sljedeće o “Riki”: “Knjiga pjesama Hane Kunić ‘Rika’ nesputana je ritmično-narativna jezična igra kojom se provjeravaju postojeći geografski rasporedi, atlasi prostorno i vremenski udaljenih ‘zemalja, gradova i ljudi’. Njezin je pulsirajući svijet ispunjen pitanjima i odgovorima, riječima-pogledima, riječima-pucnjima, ali sve je u tom neuređenom i kaotičnom svijetu oslonjeno na istraživanje glasa, vlastitog glasa. Kakvog i kojeg glasa: pjesničkog? intimnog? subjektivnog? – kao da se sve to međusobno ne prepliće, ne pokriva i ne razotkriva! (…)”

Zbirka izlazi u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu, urednik je Ernest Fišer, recenzentica uz Mićanovića Tatjana Ruža, dok likovnu opremu knjige potpisuje Petar Nevžala. Promocija počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

(Visited 317 times, 2 visits today)
Be social

Komentari