Film

Preminuo je Duško Valentić, svima drag Papundek iz Velog mista

Duško Valentić
Izvor fotografije: Telegram.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

U 75. godini života zauvijek nas je napustio glumac Duško Valentić kojega svi pamtimo ponajprije kao Papundeka iz „Velog mista”.

Duško Valetić rođen je 31. siječnja 1950. u Pančevu, a u Zagrebu je živio od svoje sedme godine. Bio je dugogodišnji član kazališta Gavelle i Teatra ITD. Svoje najzapaženije uloge ostvario je u predstavama Voltaireovog „Candidea”, Shakespeareovog „Othella”, Grge Čokolina u „Zlatarevom zlatu”, Robespierrea u „Dantonovoj smrti”, te Kneza Miškina u „Idiotu”.

Pored impresivne kazališne karijere, opus mu seže u šezdesetak filmskih i televizijskih uloga. Uz ulogu Papundeka u jednoj od naših najpoznatijih serija „Velo misto”, ostvario je još uloge u serijama „Kuda idu divlje svinje”, „Kumovi”, „Bibin svijet”, „Naša mala klinika” i „Ponos Ratkajevih”.

Svoju veliku filmsku karijeru ostvario je u filmovima „Tomo Bakran” (1978.), „Novinar” (1979.), ulogom Lojzeka u „Horvatovom izboru”, ulogom Žgolje u filmu „Vrijeme za…” (1993.) .

„Meštre, ja sam rapidno orijentiran” svima će ostati kao jedan od najpoznatijih citata koje je izrekao kao Papundek na audiciji za brijački zanat kod Meštra (Boris Dvornik).

Be social

Komentari