Istaknuto
24.02.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Još jedna nova glazba pruža priliku za glasanje za singl tjedna a borba se vodi između sedam novih singlova. Tu su i strane preporuke za slušanje.

23.02.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Svatko od nas ima svoju privatnu verziju Đoleta jer čika Đole to zaslužuje, i iako nikada pročitati neće silne priče njemu u čast ispisane, bilo bi mu sigurno drago što se piše na račun i za račun njega.

Glazba

Preminuo je poznati jazz glazbenik Damir Kukuruzović

12.12.2020. Ziher.hrIzvor fotografije: Facebook.com
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Hrvatska, ali i svjetska, jazz scena izgubila je veliko ime. U 45. godini života, nakon višetjedne borbe s koronavirusom, preminuo je sisački jazz glazbenik i osnivač Siscia Jazz Cluba, Damir Kukuruzović. Bio je najpoznatiji hrvatski predstavnik Djanga Reinhardta i gypsy jazza.

Uz klub, Kukuruzović je pokrenuo i međunarodni festival jazza i bluesa, Siscia open jazz & blues festival, koji se svake godine tijekom ljeta održava na obalama Kupe u Sisku. Osim festivala u Sisku, osnovao je i jazz festivale u Petrinji i Labinu. Utemeljitelj je sastava Damir Kukuruzović Django Group s kojima je izdao dva albuma.

Njegov klub i festival okupljao je brojne poznate, svjetske i domaće, jazz, blues i swing glazbenike, a samo neki od njih su gitarist Stochelo Rosenberg, usni harmonikaš Rolling Stonesa, Sugar Blue, trombonist Fred Wesley, sastav Mississippi Heat iz Chicaga, gitarist Paulus Schäfer, saksofonist Sherman Irby, Zoran Predin, Zdenka Kovačiček i mnogi drugi.

Dobitnik je nagrade za najistaknutijeg akustičnog jazz gitaristu u Hrvatskoj te priznanja za iznimno gitarističko umijeće i promociju hrvatske jazz glazbe u svijetu, a kritičari su često isticali njegovu gitarističku virtuoznost i vještine sviranja. Siscia Jazz Club također je osvojio nagradu Mega Muzike kao najbolji jazz & blues klub u Hrvatskoj.

Kukuruzović će ostati zapamćen kao vrhunski jazz glazbenik koji je u svoj rodni grad Sisak doveo najbolje glazbenike čime ga je pozicionirao kao jedno od vodećih jazz središta u Hrvatskoj i Europi.

(Visited 148 times, 4 visits today)

Komentari